• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokada Savjeta ministara?

Špirić okarakterisao ministre iz redova SDA kao "majstore krize" jer su najavili blokadu rada Savjeta ministara BiH

 Blokada Savjeta ministara? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je danas da bi opšta politička kriza u BiH, posredstvom "majstora krize", ponovo mogla da bude prenesena na Savjet ministara, što nije dobro za BiH.

Špirić je rekao da nije zvanično obaviješten o tome da ministri iz SDA neće prisustvovati sjednicama Savjeta ministara, jer će on rukovoditi Direkcijom za evropske integracije do izbora njenog novog direktora.

"Vidjećemo kako će se situacija razvijati. Mislim da nema razloga za pojačanu političku temperaturu. Raduje me da su priznali da će blokirati rad Savjeta ministara, jer su do sada to radili, ali nisu priznavali", rekao je Špirić Srni povodom najave SDA da će blokirati rad Savjeta ministara BiH.

On je naglasio da, ukoliko neki žele da blokiraju evropski put BiH, onda to moraju da javno kažu, ali i da shvate da on nije govorna kutija nekih domunđavanja i dogovora unutar BiH, nego da radi po zakonu i u skladu sa zakonom.

Špirić je naveo da ga ne frustrira to da li će se ministri iz SDA pojaviti na narednoj sjednici zakazanoj za četvrtak.

"Imaju odluke visokog predstavnika u vezi sa izmjenama zakona i vidjećemo, ako bude blokade, možemo li je na logičan i demokratski način razriješiti. Ako ne, onda ćemo čekati da oni koji blokiraju shvate da to nije put i da odblokiraju rad Savjeta ministara", rekao je Špirić.

On je rekao da s njegove strane neće biti problema i da će tamo gdje postoje jasne odredbe zakona, da će ih on koristiti.

"Mislim da je najbolje da se okanemo rđava posla, da ne ugrožavamo evropski put BiH. Ako hoće time da se bavimo narednih pola godine, nemam ništa protiv", rekao je Špirić.

On je naveo da je juče pozvao rukovodioce resora Direkcije i da ih je obavijestio da nema vanredne situacije, te da rade kao što su i do sada radili.

Špirić je rekao da je danas zatražio informacije o dosadašnjim revizorskim izvještajima u ovom mandatu, što je trebalo učiniti i ranije.

"Želim da vidim kakva je sistematizacija, kolika je popunjenost, kakva je nacionalna struktura, koliko je ugovora o djelu. Imam osjećaj da je malo bezrazložne panike, da je sreće i ranije bi predsjedavajući dobijao taj izvještaj od bivšeg direktora Direkcije", rekao je Špirić.

On je istakao da je spreman da radi kako BiH i njeni građani ne bi trpjeli, ali da oni koji su spremni da blokiraju rad inistitucija treba da preuzmu i odgovornost za to.

"Pokušavao sam da dva puta primijenim zakon u tom domenu. Ranija pravna praksa govorila je da se može izabrati vršilac dužnosti, iako u zakonu toga nema. Nije postojalo raspoloženje u okviru bošnjačkog dijela Savjeta ministara da se imenuje v.d. kojeg kao i direktora Direkcije, po zakonu, predlaže predsjedavajući Savjeta ministara, kome i odgovara za svoj rad", rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, jedino što je mogao učiniti, u skladu sa zakonom jeste da razriješi direktora Direkcije Osmana Topčagića, da donese odluku o raspisivanju konkursa i da preuzeme odgovornost da usmjerava aktivnosti do izbora novog direktora.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da mjesto direktora Direkcije pripada Bošnjacima, Špirić je rekao da tu ne postoji nikakva logika izuzev logike onih koji zagovaraju BiH kao državu svih, a misle da je ona država svih samo ako je 100 odsto njihova.

"Mislim da je ta logika najgora za BiH, jer stalno insistiranje da se dlaka cijepa na troje, da je jednom postavljen Bošnjak dovijeka Bošnjak, da je jednom postavljen Srbin dovijeka Srbin, da je jednom postavljen Hrvat dovijeka Hrvat, jeste priznanje da je BiH tragično podijeljena bez mogućnosti popravka. Oni moraju javno izaći i priznati da je to njihov projekat. A ne mene optuživati da dijelim BiH", istakao je Špirić.

On je podsjetio da je Odluka o raspisivanju konkursa za novog direktora Direkcije donesena i dodao da aktivnosti u tom smjeru teku i da će se nastojati da se procedura završi što prije.

OHR: Najava SDA kontraproduktivna

OHR je ocijenio kao kontraproduktivnu najavu iz SDA da ministri iz ove stranke neće prisustvovati sjednicama Savjeta ministara BiH sve dok ne bude riješen problem u vezi sa izborom novog direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

"Ono što će postići je dodatno usporavanje procesa integracije BiH u EU, na koju je već uticalo to što predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić još od ljetos nije na odgovarajući način riješio pitanje izbora novog direktora Direkcije za evropske integracije BiH", rečeno je Srni iz OHR-a.

Iz OHR-a kažu da Savjet ministara BiH i Agencija za državnu službu ovaj slučaj treba da riješe u skladu sa zakonom.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić najavio je da ce ministri iz ove stranke neće prisustvovati sjednicama Savjeta ministara BiH sve dok se ne riješi problem izbora direktora Direkcije za evropske integracije
i SDA očekuje da se u ovaj slučaj uključi i OHR.

Savjet ministara BiH je 15. januara razriješio dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića zbog odlaska na dužnost ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu.

Špirić je ranije saopštio da je Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužen da putem Agencije za državnu službu raspiše konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH, a da će do tada on rukovoditi tom institucijom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE