• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći čovjek Al Kaide-humanitarac u BiH

Poznati terorista, organizator napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. šeik Halid Muhamed boravio je u BiH od 1995. godine.

 Treći čovjek Al Kaide-humanitarac u BiH Izvor: MONDO

Poznati terorista, organizator napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, šeik Halid Muhamed boravio je u BiH od 1995. godine, uz znanje zvaničnog Sarajeva, zaključuje banjalučki "Fokus", na osnovu informacije državne bezbjednosti MUP-a BiH iz novembra 1995. godine.

U informaciji, pod oznakom državna tajna - strogo povjerljivo, navedeni su podaci o državljanima, organizacijama i institucijama iz afroazijskih zemalja, koje su aktivne na prostorima BiH.

Šeik Muhamed, koga zapadni obavještajni krugovi označavaju kao trećeg čovjeka Al Kaide i bivšeg šefa njenog vojnog komiteta, u BiH je došao kao humanitarac.

"Mozak operacije" 11. septembra, kako šeika Muhameda predstavljaju američki organi, stigao je u Sarajevo krajem septembra 1995. godine, kao službenik organizacije "Egipatska pomoć", navodi "Fokus".

Ova organizacija, sudeći po podacima Službe državne bezbjednosti MUP-a RBiH, bila je smještena u Ulici Ognjena Price 1, a bavila se nabavkom sirovina za "Bosnalijek", sponzorisala je izdavanje knjiga, pružala socijalnu, obrazovnu i finansijsku pomoć Bošnjacima, stipendirala učenike i studente, a istovremeno je pomagala poljoprivrednom i veterinarskom centru.

U informaciji je navedeno da je ta organizacija imala i zubarsku ordinaciju na Kobiljoj glavi.

Šeik Halid Muhamed bio je jedan od trojice stranih službenika organizacije, a u osnovnim podacima navedeno je da je državljanin Pakistana, rođen 14. aprila 1965. godine u Kuvajtu. Privremeno boravi, navedeno je u informaciji, u Ulici Bjelave broj 11, a po zanimanju je inženjer, prenosi "Fokus".

"Egipatska pomoć", tvrde izvori banjalučkog lista, samo je paravan "Muslimanskoj braći", radikalnoj islamističkoj organizaciji, kojoj se na dušu stavlja i ubistvo egipatskog predsjednika Anvara Sadata.

"Fokus" saznaje da je, po dolasku u BiH, šeik Muhamed, kao moćna osoba iz samog vrha Al Kaide, ubrzo nagrađen i državljanstvom.

U matičnu knjigu državljana BiH upisan je kao Al-Muhamed Halid, na osnovu odluke Centra službi bezbjednosti Sarajevo, broj 19/05-1-200-219, od 21. novembra 1995. godine. Odluku je potpisala tadašnja šefica odeljenja, Mirsada Žutić-Beganović.

Osim 11. septembra, šeiku Muhamedu, piše list, američke vlasti na teret su stavile bar još 30 odvojenih terorističkih napada, među kojima je napad na hotel u Mombasi, kada je poginulo najmanje 14 ljudi, i pokušaj obaranja izraelskog aviona pri poletanju s aerodroma u tom gradu, istog dana.

On je odgovoran je i za ubistvo američkog novinara Danijela Perla u Pakistanu.

"Teško je povjerovati da vlasti u BiH nisu znale ko je šeik Muhamed, iako je većinu ovih napada taj čovjek organizovao posle odlaska s ovih prostora. Ipak, kada je došao u BiH, bio je lider vojnog komiteta Al Kaide i, po svemu sudeći, veoma drag gost u Sarajevu", naveo je izvor banjalučkog "Fokusa".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE