• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će Obama uticati na BiH?

Politički zvaničnici BiH pratili inauguraciju Baraka Obame u rezidenciji američkog ambasadora. Očekuju promjenu politike SAD prema BiH.

 Kako će Obama uticati na BiH? Izvor: MONDO

"Za milijarde ljudi širom svijeta koji priželjkuju obnovljeno američko liderstvo i angažman u pitanjima od rata do globalnog zagrijavanja današnji dan donosi promjenu, a promjena nadu. Danas je tek početak. Naš predsjednik će sa nama podijeliti svoje vizije koje se ne odnose samo za Amerikance i afroamerikance, nego i na naše prijatelje širom svijeta", rekao je Ingliš u obraćanju zvanicama u Ambasadi koji su pratili inauguraciju Obame.

Ambasador je zahvalio prisutnim predstavnicima političkog života koji su došli da budu svjedoci velikog istorijskog trenutka za SAD.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je bio među prisutnima, rekao je da od nove američke administracije ne očekuje veće promjene politike prema Balkanu i BiH, ali da očekuje da će se držati osnova i principa iz Dejtona.

Kuzmanović je dodao da cijeli svijet od novog predsjednika SAD očekuje realističniji pristup u rješavanju svjetskih problema.

"Svijet se pomalo zasitio kojekavih ratova, kriza i mogih drugih nepogoda. Iz onoga što je najavljivao predsjednik Obama sasvim je sigurno da će voditi drugačiju politiku, iako na Balkanu i BiH ne očekujem velike promjene", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik Narodne skrupštine RS Igor Radojičić rekao je da očekuje da će SAD i dalje podržavati demokratski i miran razvoj BiH i ohrabrivati domaće lidere u pronalaženju rješenja.

On je izrazio nadu da će administracija SAD, takođe, prihvatiti novu, evropsku fazu BiH.

Radojičić je dodao da su ogromna očekivanja od predsjednika Obame kako u SAD, tako i u cijelom svijetu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da analitičari tvrde da će Obamina politika prema BiH biti slična onoj koju je vodio i predsjednik Džordž Buš.

Komšić je istakao da ima pozitivno iskustvo s američkom diplomatijom, te da građani BiH pozitivno doživljavaju i prihvataju SAD.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić izrazio je očekivanje da će doći do pozitivne promjene u svjetskoj politici, odnosno da će biti "više reda, dogovora, pravednosti i morala".

"S obzirom na sastav kabineta predsjednika Obame, očekujem aktivnu ulogu u BiH, ali na domaćim političarima je da rješavaju probleme", dodao je Tihić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da novi predsjednik SAD donosi svježinu, ali da neće biti posebne promjene u politici prema BiH.

"Budemo li mi željeli, a govorimo da želimo, modernu državu i da se pridružimo EU u narednih četiri pet godina, možemo puno očekivati od SAD", rekao je Čović.

Barak Obama položio je svečanu zakletvu na Kapitol hilu i zvanično postao 44. predsjednik SAD.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE