• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekršen prekid vatre u pojasu Gaze

Izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su večeras metu u pojasu Gaze, odakle su ranije danas palestinski ekstremisti ispalili osam mina na Izrael.

 Prekršen prekid vatre u pojasu Gaze Izvor: MONDO

Palestinci su otvorili vatru i na izraelske vojnike u dva odvojena incidenta u pojasu Gaze, što predstavlja prvo kršenje, ionako osjetljivog, prekida vatre, proglašenog prije tri dana poslije tronedeljne ofanzive Izraela protiv ciljeva Hamasa.

Izraelski vojnici nisu povređeni u ovim incidentima, a izvještaja o povredama nema ni sa druge strane.

Nije sasvim izvesno ni da su sve mine prebačene preko granice.

Ranije danas, generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je šokiran razmjerama razaranja u pojasu Gaze, tokom tronedeljne ofanzive Izraela, uputivši poziv izraelskoj strani i palestinskom Hamasu da pokažu uzdržanost i da poštuju nedavno proglašeni prekid vatre.

"Ovo su srceparajući prizori koje sam video i duboko sam ožalošehen zbog onoga što sam video", rekao je šef UN na konferenciji za novinare u Gazi, izrazivši žaljenje što je bilo toliko dugo potrebno da se postigne prekid vatre.

Takođe je upozorio da je primirje osjetljivo, apelujući na obe strane da pokazu "maksimalnu uzdržanost".

"Video sam samo djelić razaranja. To je šokantno i alarmirajuće", kazao je Ban osuđujući "preteranu upotrebu sile" od strane Izraela kao i palestinsko raketiranje juga te zemlje.

On je posjetio i sjedište Agencije UN za pomoć (UNWRA) i obližnje skladište hrane, lekova i goriva koje se prije nekoliko dana našlo na udaru izraelskih tenkovskih granata i gde vatra još nije sasvim ugašena, i pritom ponovio ogorčenost zbog toga napada i zatražio istragu.

Za vrijeme posjete generalnog sekretara UN, Hamas je organizovao miting, pozivajući na međunarodno priznanje svoje vlade, sa sjedištem u Gazi.

Francuska je danas nagovjestila mogućnost da pregovora s Hamasom, čak i ako ta islamistička organizacija ne prizna Izrael, kako zemlje Zapada već dugo zahtevaju.

Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine SAD, UN, EU i Rusija, više puta je istakla da neće kontaktirati s hamasovcima dok ne ispune uslov da priznaju Izrael, prihvate ranije privremene sporazume s tom zemljom i odbace nasilje.

Međutim, portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Erik Ševalije je rekao da je odbacivanje nasilja najvažnije od ta tri uslova, što se smatra promjenom u stavu Francuske, prenose izraelski mediji izvještaje Rotjersa.

"Mi ponavljamo da su elementi četvorke definisani. Očito je apsolutno važan elemenat odbacivanja nasilja", rekao je Ševalije.

Na pitanje da li Francuska odustaje od priznanja Izraela kao preduslova, on je odgvorio: "Ja nisam rekao da to nije preduslov", ali je ponovio sugestiju da je odbacivanje nasilja važnije od ostalih uslova.

Ban je danas pozvao i na palestinsko pomirenje, najaviši da će sarađivati s palestinskom vladom nacionalnog jedinstva.

Poslije posjete pojasu Gaze Ban odlazi u pogranični izraelski grad Sderot, čestu metu raketnih napada palestinskih ekstremista iz Gaze.

Prije dolaska u Gazu, preko graničnog prelaza Erez iz Izraela, šef svetske organizacije je rekao izraelskom premijeru Ehudu Olmertu da poštuje odluku te zemlje o jednostranom prekidu vatre.

Olmert i Ban su razmatrali kako da se primirje, proglašeno u nedjelju, održi.

Olmert je ponovio da bi UN trebalo da koordinišu rekonstrukciju Gaze s međunarodnim organizacijama za pomoć, Egiptom, Palestinskom upravom i "umerenim nacijama". On je takođe pripisao radikalnom Hamasu krivicu za razaranje pojasa, naglasivši da mu se ne sme dati legitimitet kroz proces rekonstrukcije.

Olmert se sastao i sa šefom diplomatije Italije Frankom Fratinijem i razgovarao o prekidu vatre i mogućnosti te zemlje da doprinese sprečavanju krijumčaranja oružja u pojas Gaze.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE