• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrović: Postoje dokazi za zločine na Vozući!

Predstavnici udruženja žrtava smatraju da se istrage o zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući i Ozrenu godinama namjerno opstruišu

 Mitrović: Postoje dokazi za zločine na Vozući! Izvor: MONDO

Za slučaj "Vozuća i Ozren" postoji gomila dokaza za zločine koje su počinili vojnici 357. brigade Armije BiH, kojoj je pripadao i banjalučki muftija Edhem Čamdžić, ali i mudžahedini, izjavio je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

Govoreći o svjedočenju jednog očevica da je Čamdžić počinilac zločina u Vozući, Mitrović kaže da "dva čovjeka naprave saobraćajni udes, pa se pokrene istražni postupak da se utvrdi ko je kriv", a kamoli slučajevi i navodi kao što je ovaj.

Predstavnici udruženja žrtava smatraju da se istrage o zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući i Ozrenu godinama namjerno opstruišu, a njihovi počinioci svjesno štite, pišu "Nezavisne novine".

Mitrović je ocijenio da je odnos Tužilaštva i Suda BiH "ignorantan" prema srpskim žrtvama, a ništa bolji nije bio ni odnos Haškog tribunala i da takav način rada Srbima ne uliva povjerenje i da će stalno proizvoditi neku konfliktnu situaciju.

On je dodao da neće biti stvoreni uslovi da Tužilaštvo i Sud djeluju po zakonu već po interesima uticajnih krugova u BiH dokle bude u BiH presudna riječ političara iz raznih međunarodnih centara.

U Sudu BiH tvrde da se intenzivno vode istrage za utvrđivanje odgovornih za počinjene zločine u Vozući, te da zbog njenog toka ne mogu da otkrivaju nikakve detalje.

Zoran Blagojević, ratni komandant 4. ozrenske brigade, kaže da su na području Ozrena i Vozuće počinjeni stravični zločini, ali da se stiče utisak da ti zločini nikoga ne zanimaju, te da je opšte poznato ko su bili komandanti i oficiri u tim jedinicama Trećeg korpusa Armije BiH, kao i da je Sakib Mahmuljin, komandant tog korpusa, direktno komandovao tom ofanzivom, a u svom sastavu imao je odred i "El mudžahid".

On je rekao i da je opštepoznato da su zarobljeni vojnici i civili pogubljeni na najsvirepiji način i istakao da sve što se radi na rasvjetljavanju zločina na području Ozrena i Vozuće radi se "stidljivo i neodgovorno".

Istragu o zločinima, Blagojević ilustruje činjenicom da niko nije kontaktirao očevice zarobljavanja boraca, koji su kasnije svirepo ubijeni i ocijenio je da je Sud BiH pristrasan kada je riječ o srpskim žrtvama, ističući da će istrajati u borbi da budu otkriveni svi krivci koji su činili zločine.

Blagojević kaže da nije očevidac počinjenja tih zločina i naglašava da postoje snimci i fotografije zločinaca, te da se zna ko je komandovao tim ljudima.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić odbacio je priču svjedoka ratnih zločina nad Srbima u Vozući 1995. godine u kojoj se on pominje kao lice koje je ubilo najmanje osam srpskih vojnika među kojima je bio Ranko Bundalo iz Banjaluke.

"Sve što je napisano notorna je neistina i laž... Ova priča prvenstveno služi za zastrašivanje svih vrijednih imama na području banjalučkog muftijstva, povratnika i mene lično", izjavio je Čamdžić za sarajevsku štampu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE