• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamasov "mučenik" veteran iz BiH

Hamas je pripadnika Armije RBiH koji se borio u ratu proglasio "mučenikom zemlje Gaze".

 Hamasov "mučenik" veteran iz BiH Izvor: MONDO

Abu Mohamed al-Mari koji se kao pripadnik Armije RBiH borio u ratu u BiH, poginuo je 15. januara izraelskom raketiranju na pojas Gaze, a Hamas ga je proglasio "mučenikom zemlje Gaze", prenosi Glas Srpske.

Ovu informaciju objavilo je nekoliko listova iz Saudijske Arabije, navodeći da je taj Arapin tajnim tunelima prešao u Gazu kako bi se borio u redovima Hamasa.

"Abu Mohamed al-Mari došao je u Gazu desetak dana uoči pokretanja izraelske ofanzive. Al-Mari je veteran koji je svoj ratni put počeo u talibanskim redovima šezdesetih godina boreći se protiv Rusa u Avganistanu. Kasnije se borio u Čečeniji te na strani bosanskih muslimana u ratovima protiv Srba i Hrvata u Bosni", navode saudijski mediji.

Pišu da je Hamas Al-Marija nakon pogibije proglasio "mučenikom zemlje Gaze", kao "prvog stranog borca koji je poginuo u najnovijem ratu protiv cionističkog režima".

Saudijski listovi pišu da je Al-Mari poginuo u direktnom sukobu sa izraelskom vojskom.

"Kad je u Gazu ušla i izraelska pješadija došlo je do direktnog sukoba s pripadnicima Hamasa. U jednoj takvoj razmjeni vatre ubijeno je desetak Hamasovih boraca, a među njima i Al-Mari. Svi su pokopani na groblju u Gazi", navode mediji.

U bezbjednosnim krugovima BiH navode da je Hamas u BiH najjače djelovao u Goraždu, na graničnom pojasu prema Srbiji. Pripadnici Hamasa u BiH koji imaju bh. državljanstva i žive uglavnom u Sarajevu, kažu jednoj bezbjednosnoj agenciji, su Nahed abu el-Nur, rođen 1964. godine u Gazi i Afaneh Imad rođen 1955. godine u Nablusu u Palestini.

"Nekima od njih državljanstva su oduzeta, ali su oni još uvijek u BiH. Tu su i Mosleh Kemal rođen 1968. godine u Gazi u Palestini, Saed el-Halabi rođen 1965. godine u Gebaliji u Palestini. Među njima je i Mašal Abu Hagag rođen u Rafi u Palestini i Alouh Ghasan rođen 1964. godine, Sirijac koji je dobio državljanstva Palestine i BiH, kažu u bezbjednosni izvori.

Duhovni vođa Hamasa u BiH je Šejh Imad el-Misri, ili Eslam Durmo, koji je 2001. godine u Egiptu osuđen na desetogodišnju robiju koju i danas izdržava u toj zemlji.

On je urednik nekoliko izdanja, knjiga iz kojih danas uče djeca u BiH. U svojoj knjizi "Ponižavajući mir" on je povukao paralelu između BiH i Palestine. Jevreje naziva najpogrdnijim imenima i poziva na njihovo uništenje, baš kao i u knjigama "Kazivanje o vjerovnicima" i "Zapečaćeni dženetski napitak" čiji je izdavač muftijstvo Travnika i Zenice.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE