• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Nećemo blokirati Savjet ministara

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da ministri iz njegove stranke neće bojkotovati rad Savjeta ministara BiH

 Tihić: Nećemo blokirati Savjet ministara Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da ne odustaje od Prudskog sporazuma i da ministri iz njegove stranke neće bojkotovati rad Savjeta ministara BiH zbog problema nastalih nakon što je upražnjeno mjesto direktora Direkcije za evropske integracije /DEI/.

Tihić je rekao da su mediji izvrnuli stavove ove stranke koji se tiču ova dva vrlo važna pitanja.

"Nikad nisam dao takvu izjavu u smislu da odustajem od Pruda, ali sam zabrinut što stvari idu sporo. Nisam prekinuo, niti imam pravo da odustanem od Pruda", istakao je Tihić.

On je naveo da želi da radi na onom što je sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio 8. novembra prošle godine, te da je sve ugovoreno za sastanak ovih lidera 26. januara u Banjaluci.

"Idem na taj sastanak. Razgovaraćemo o svemu. Mislim da bi tada glavna tema trebalo da bude razgovor o ustavnoj reformi, odnosno, kako i šta dalje kada je u pitanju ustavna reforma", naglasio je Tihić.

Predsjednik SDA je napomenuo da lideri stranaka neće praviti amandmane na Ustav BiH iako to javnost očekuje.

"To mi nećemo raditi. Mi ćemo raditi na principima reforme Ustava BiH, a amandmane će raditi institucije koje su za to zadužene, prije svega parlament, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH", dodao je Tihić.

On je naglasio da će lideri za svaku od tačaka dogovorenih u Prudu napraviti određene principe i pojasniti kako vide obrise nekih mogućih rješenja.

Tihić je naveo da ministri iz SDA neće bojkotovati rad Savjeta ministara, ali i da istovremeno "neće dozvoliti da predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić bude vršilac dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije".

"Mediji su prvo izvijestili da SDA blokira Savjet ministara BiH. To nije tačno, mi smo rekli da ćemo postaviti pitanje odluke Špirića o nezakonitom preuzimanju pozicije v. d. direktora Direkcije i da se to pitanje mora riješiti prije nego što se počne raspravljati o drugim pitanjima vezanim za evropske integracije BiH", naveo je Tihić.

Odgovarajući na pitanje kako će ministri iz SDA onemogućiti Špirića da vrši tu dužnost, Tihić je odgovorio da postoje razni demokratski načini kroz poslovnik i način odlučivanja Savjeta ministara BiH, te putem određenih pojašnjenja koja će tražiti od Agencije za državnu službu BiH.

On je napomenuo da će SDA zatražiti od Agencije za državnu službu BiH zvaničan stav o odluci predsjedavajućeg Špirića, kao što je to tražio i OHR.

"Pitanje je da li može osoba kojoj odgovara direktor Direkcije biti istovremeno osoba kojoj se odgovara i osoba koja izvršava. Vršilac dužnosti direktora mora biti državni službenik i neko iz Direkcije, ali to ne može biti Špirić", ističe predsjednik SDA.

On je podsjetio da je u slučaju kada je direktor Agencije za državnu službu Jakob Finci odlazio sa funkcije imenovao osobu koja će ga zamjenjivati do daljeg.

Špirićev savjetnik Aleksandar Obradović izjavio je juče da predsjedavajući Savjeta ministara BiH nije sam sebe imenovao za vršioca dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije nego je samo preuzeo obavezu upravljanja procesima evropskih integracija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE