• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traži status kandidata za članstvo u EU

Nebojša Radmanović istakao u Briselu da BiH očekuje da u drugoj polovini ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

 BiH traži status kandidata za članstvo u EU Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je tokom sastanka sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom da građani BiH očekuju i da im do kraja godine budu ukinute vize za ulazak u zemlje EU.

On je dodao da je optimista u pogledu prevazilaženja postojećih teškoća u tom cilju i da je možda najveća prepreka to što nema prave saglasnosti lidera tri konstitutivna naroda u BiH.

“Ulazak u EU je želja gradjana BiH koji su Evropljani kulturno, ekonomski i u političkom smislu", istakao je Radmanović.

Visoki predstavnik EU je podvukao da će 2009. biti veoma važna godina za odnose EU i BiH, jer će biti donesena odluka da se Ured visokog predstavnika medjunarodne zajednice za BiH preobrazi u Ured EU.

Prema Solaninim riječima, to će biti "jasan znak približavanja Bosne i Hercegovine EU".

Solana je naglasio da je razgovor sa Radmanovićem bio "veoma iskren" i da su među najvećim teškoćama za napredak i približavanje BiH EU pitanja "državne, javne imovine" i statusa Brčkog, o čemu će ponovo raspravljati Savet za primjenu Dejtonskog sporazuma.

Na molbu novinara da prokomentarišu izjavu visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da je prošla godina bila veoma neuspješna za evropske integracije BiH, Radmanović je rekao da Lajčakova ocjena može važiti samo za drugu polovinu 2008, jer je u prvoj polovini postignut značajan uspjeh potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i
pridruživanju BiH-EU.

Solana je naglasio da je "BiH veoma važna za EU zato što he Evropa u BiH uložila ogromna sredstva na političkom, ekonomskom i bezbjednosnom polju i željela bi veoma da se BiH uključi u EU".

On je dodao da se jako nada da će se to i ostvariti "u koraku s ostalim zemljama regiona".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE