• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Različito o prijedlogu budžeta BiH

Poslanici Parlamenta BiH iznijeli su različite stavove o Prijedlogu zakona budžeta BiH za 2009. godinu, zavisno od stranaka iz kojih dolaze.

 Različito o prijedlogu budžeta BiH Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH završio je raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2009. godinu tokom koje su poslanici iznijeli različite stavove, zavisno od stranaka iz kojih dolaze.

Poslanici SNSD-a, SDA i HDZ podržali su prijedlog budžeta sa amandmanima koje je u dogovoru sa Ministarstvom finansija i trezora BiH usvojila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, u iznosu od 1,4 milijarde KM.

Nasuprot njima bili su poslanici SDP i Stranke za BiH (SBiH), zalažući se za prijedlog budžeta od 1,6 milijardi KM koji su, preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, u parlamentarnu proceduru uputili članovi Predsjedništva Haris Silajdžić, predsjednik SBiH, i Željko Komšić, iz SDP-a.

U raspravi o prijedlogu budžeta poslanik SBiH i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Sadik Bahtić prijedlog budžeta usvojen u Komisiji nazvao je "prudskim budžetom", dok je Ekrem Ajanović, iz iste stranke, stava da je ovakav prijedlog budžeta protiv BiH.

Poslanici SDA najavili su da će dati podršku ovakvom prijedlogu budžeta, iako smatraju da je potrebno izdvojiti više sredstava za rješavanje pitanja povratka izbjeglih i raseljenih lica.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković istakao je da ni SNSD nije potpuno zadovoljan ovim prijedlogom budžeta, za koji kaže da dodatno centralizuje državu i jača institucije BiH na račun entiteta.

"Ovakav prijedlog budžeta stvar je kompromisa i dogovora i predstavlja jedino moguće rješenje", istakao je Živković i dodao da predloženi budžet, na osnovama dogovorenim u Fiskalnom savjetu, omogućava BiH i njenim institucijama da funkcionišu, ne dovodeći u pitanje fiskalnu održivost entiteta.

Nakon pauze, tokom koje bi trebalo da budu usaglašeni predloženi zaključci, poslanici će se izjasniti o Prijedlogu zakona o budžetu i predloženim amandmanima i zaključcima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE