• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Političari fokusirani na uzajamne optužbe

Lajčak je istakao u Briselu da su se politički lideri u BiH fokusirali na uzajamne optužbe zasnovane na nacionalizmu i širenju straha

 Lajčak: Političari fokusirani na uzajamne optužbe Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je danas u Briselu da su se umjesto na nastavak realizacije programa EU i ispunjavanje relevantnih uslova, politički lideri u BiH fokusirali na uzajamne optužbe zasnovane na nacionalizmu i širenju straha, što je dovelo do blokiranja napretka.

"Negativne političke poruke, koje dovode do sukoba uzrokovale su zastoje i blokadu u mnogim ključnim oblastima, kao što su liberalizacija viznog režima, ispunjavanje prioriteta evropskog partnerstva, te imenovanje novog Direktora za evropske integracije", rekao je Lajčak u obraćanju predstavnicima parlamenata EU i BiH.

On je naglasio da postoji jasna neusaglašenost između proklamovanog opredjeljenja i konkretnih aktivnosti koje preduzimaju politički lideri i nadležne institucije, saopšteno je iz OHR-a.

"Bez obzira na to uvjeren sam da su institucije sposobne da postignu značajan napredak u ostvarivanju prioriteta za 2009. godinu, ukoliko političari zaborave negativnu retoriku i aktivnosti koje vode u konfrontaciju i usmjere pažnju na dobrobit građana, ali u tom pogledu će biti potrebna temeljna promjena u političkom životu", kaže Lajčak.

Govoreći o zadacima koji BiH predstoje u ovoj godini, Lajčak je istakao da dva preostala cilja za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR) moraju biti ključni prioriteti u predstojećim mjesecima.

"Rješenje pitanja državne imovine i pronalazak odgovarajućeg rješenja za Brčko pokazaće da su politički lideri u BiH dovoljno zreli da donesu odluke o ključnim pitanjima u zemlji. Teško je zamisliti da zemlja koja nije sposobna da postigne sporazum o ovim pitanjima može biti smatrana dovoljno zrelom za članstvo u EU", istakao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, sporazum iz Pruda, kao dobrodošao i značajan pozitivan korak, mora biti pretočen u konkretnu zakonodavnu inicijativu, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

"Ova godina će biti od apsolutnog značaja, jer će odrediti da li će BiH ostati na putu evropskih integracija, ili će izostati iz grupe zemalja zapadnog Balkana koje napreduju ka članstvu u EU", konstatovao je Lajčak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE