• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi putevi terorizma vode iz BiH

Glavni osumnjičeni za napad na Svjetski trgovački centar u Njujorku, organizovao napad i boravio u BiH!

 Svi putevi terorizma vode iz BiH Izvor: MONDO

Darko Trifunović, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu, izjavio je Srni da posjeduje dokument koji potvrđuje da je Kalid šeik Muhamed, glavni organizator terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u Njujorku 11. septembra 2001. godine, boravio u BiH i da će taj dokument biti korišten na suđenju protiv Saudijske Arabije.

"To je dokument organa bezbjednosti Federacije BiH i biće korišten na suđenju protiv Saudijske Arabije po tužbi koji su podnijeli advokati žrtava 11. septembra", istakao je Trifunović.

Trifunović kaže da je teroristički napad u SAD planiran i organizovan sa teritorije BiH i da će ova i naredna godina biti veoma interesantne za razotkrivanje mreže pomagača, podstrekača i izvršilaca tog napada.

Naglasio je da se iz dokumenta, koji ima u posjedu, vidi da su bošnjačke bezbjednosne strukture znale za kretanje i prisustvo terorista kao što je Kalid šeik Muhamed.

Trifunović napominje da je Kalid šeik Muhamed, državljanin Pakistana, od polovine osamdesetih godina u Al kaidi i da je bio na čelu vojnog krila te organizacije.

Prema Trifunovićevim riječima, njega su sarajevske vlasti primile i dale mu pasoš BiH, a da za to niko nije odgovarao.

"Organizacija `Egipatska pomoć` u kojoj je radio, a koja se bavila humanitarim radom, i danas djeluje u BiH", dodao je.

U svijetu više ne postoji nijedan teroristički napad koji nije povezan sa BiH, navodi Trifunović, koji tvrdi da je oko 10 000 mudžahedina dobilo državljanstva BiH preko diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Za pojedine, od 19 terorista koliko je učestvovalo u napadu 11. septembra, utvrđeno je da su imali pasoš BiH.

Trifunović, koji je profesor na Fakultetu za bezbjednost u Beogradu, rekao je da je Doboj prva žrtva terorizma u Evropi i da bi trebalo da bude proglašen gradom mučenikom. Mudžahedini su prvi napad 1992. godine izveli na kotu Bandera kod Doboja.

On smatra da povratak "alžirske grupe" u BiH iz baze Gvantanamo, koji je u Sarajevu dočekan sa velikim oduševljenjem, znači poraz za cijelu BiH.

"Sarajevo ima dvostruko lice. Jedno lice, koje pokazuje prema Evropi, želi da prikaže kao savremeno i da Bošnjaci pripadaju evropskoj civilizaciji, što jeste činjenica za većinu bošnjačkog naroda koji živi u BiH, ali ta manjina daje drugo lice, a to je nemogućnost suživota", naglasio je profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost.

Komentarišući objavljivanje poruka vođa Al kaide Osame bin Ladena i Ajmana al Zavahirija na internet sajtu koji uređuju članovi mudžahedinske zajednice iz Gornje Maoče kod Brčkog, a u kojima muslimane pozivaju na napade na američke i izrealske ciljeve bilo gdje u svijetu, Trifunović je rekao da je jasno da ne postoji spremnost ni volja ni želja da se sa takvim licima strukturalno razračuna.

Problem Gornje Maoče, kako je rekao, više nije problem Republike Srpske i BiH već Evrope, koja drži zatvorene oči.

Ovaj ekspert za međunarodni terorizam smatra da ni problem BiH više nije aktuelan i da je ona "gurnuta pod tepih", jer je urađeno ono što je bilo bitno, a to je "da se prikaže da su Bošnjaci ugroženi i da su nad njima počinjeni zločini".

"BiH treba prikazati kao uspješan projekat, jer je međunarodna zajednica dala milijarde dolara u BiH, prije svega u Srebrenicu. Donacije Vlade RS jedina su vidljiva investicija u Srebrenici, a stotine milione dolara iskorišteno je za lobiranje", ocijenio je Trifunović.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE