• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Podijeliti imovinu sporazumno!

"Nikada nećemo pristati na to da imovina bude uknjižena na BiH, jer gubimo mogućnost dalje raspodjele", stav je Komisije za državnu imovinu.

 BiH: Podijeliti imovinu sporazumno! Izvor: MONDO

Nikola Kovačević, član Komisije za državnu imovinu, tvrdi da nije pravno moguće da imovina entiteta ostane u nadležnosti države i smatra da imovina mora biti podijeljena sporazumno između onih koji polažu pravo na nju.

"Nikada nećemo pristati na to da imovina bude uknjižena na BiH, jer gubimo mogućnost dalje raspodjele i nema smisla obavljati raspodjelu imovine, ako bude upisana na BiH'', rekao je Kovačević .

Prema njegovim riječima, "RS traži da imovina bude podijeljena u skladu sa važećim propisima", ali "ne traži prioritet, već da se u ravnopravan položaj stave oba entiteta, vodeći računa da se obezbijedi sve ono što je potrebno zajedničkim institucijama BiH".

Komentarišući insistiranja iz Federacije BiH da imovina entiteta ostane u nadležnosti države, Kovačević je za "Nezavisne novine" rekao da su oni "dugo smatrali da imovina pripada BiH, a ne entitetima".

"Visoki predstavnik je konstatovao da je riječ o imovini koja pripada svim nivoima vlasti i zato je donio Zakon o zabrani raspolaganja imovinom dok se imovina ne podijeli. Da je to imovina BiH ne bi je trebalo ni dijeliti. Radi se o zajedničkoj imovini koja bi trebalo da bude podijeljena između BiH, entiteta i Brčko distrikta. To je zajednička imovina i nema titulara", pojasnio je Kovačević.

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost ponovio je da BiH mora hitno da riješi ovo pitanje, ali i pitanje statusa Brčkog.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE