• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milionska pomoć haškim optuženicima

Srbija je samo u prošloj godine na ime materijalne pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama izdvojila 200.000 evra.

 Milionska pomoć haškim optuženicima Izvor: MONDO

Istovremeno, Vlada Srbije dnevno optuženicima daje po 200 evra za troškove boravka u Sheveningenu, a njihove porodice za posjete imaju na raspolaganju 18 avionskih karata godišnje do Amsterdama, uz dodatne putne troškove od po 250 evra po putovanju.

Prema pisanju sarajevske štampe osnovni uslov da bi optuženik dobio pomoć Vlade Srbije jeste da se dobrovoljno predao i da posjeduje državljanstvo Srbije.

Uz ovu pomoć , svaki optuženik na raspolaganju ima i advokate koje posebno plaća Haški tribunal.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, do 2006. godine Vlada je u svom budžetu imala stavku "izdvajanje pomoći haškim optuženicima", i to godišnje po 200.000 KM.

Novac je davan porodicama za avionske karte, mjesečnu pomoć, kao i džeparac optuženicima, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Narodna skupština RS potom je donijela odluku kojom se ukida ovo izdvajanje.

Prema informacijama ovo lista sav novac namijenjen za pomoć haškim optuženicima u posljednje dvije godine ide preko Sekretarijata Vlade RS za odnose s Haškim tribunalom.

Iza stavke "troškovi materijala i usluga" krije se, kažu izvori lista , izdvajanje novca za optuženike.

Tako je za prošlu godinu na to ime izdvojeno 285.900 KM, ali se ne može ući u trag koliko je i kada stanovnicima Sheveningena i njihovim porodicama, koji su s područja RS, do sada dato pomoći.

Nakon hapšenja bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, premijer RS Milorad Dodik obećao je pomoć njegovoj porodici, ne izjasnivši se tada o kojoj je sumi riječ.

Vlada Federacije BiH, piše isti list, nikada nije donijela odluku o pružanju materijalne pomoći haškim optuženicima. Ali, zato islamske vjerske organizacije uveliko pomažu.

Pomoć bošnjačkim optuženicima svih ovih godina relizuje se individualno.

Islamska zajednica u BiH  je prije nekoliko godina izdvojila 50.000 KM i podijelila ih porodicama bošnjačkih optuženika, a pomagala je i njihov put do Amsterdama.

Turska organizacija "Milli Gorus", sa sjedištem u Njemačkoj, od početka je upućivala novčanu pomoć porodicama.

U slučaju šestorice optuženih Hrvata iz BiH, problem plaćanja troškova njihovih advokata još nije riješen.
Na popisu hrvatskih optuženika su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Berislav Pušić, Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač, dok od Bošnjaka jedino ima još Rasim Delić, čiji se predmet nalazi u žalbenom postupku.

Prema pisanju zagrebačkog "Globusa", Vlada Hrvatske iz budžeta već više od godinu plaća troškove odbrane dvojice generala optuženih za zločine u akciji "Oluja", Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Za svakog od advokata dvojice optuženih generala mjesečno se izdvaja 20.000 evra, odnosno 80.000 evra, jer imaju po dvojicu advokata.

Od marta prošle godine, kada su Čermak i Markač dobrovoljno otišli u Hag, do danas, njihova odbrana koštala je ukupno 1,2 miliona evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE