• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Pitanje imovine riješeno u Prudu

Premijer RS izrazio je uvjerenje da je pitanje državne imovine riješeno sporazumom iz Pruda

 Dodik: Pitanje imovine riješeno u Prudu Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da je pitanje državne imovine riješeno sporazumom iz Pruda u kome je precizirano da se imovina koja pripada entitetima knjiži na entitete, a ona koja pripada BiH da se knjiži na BiH.

"To je ključno rješenje u vezi sa imovinom i ako ga se budemo pridržavali, uskoro možemo doći do zakona", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će na sastanku sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem biti riječi i o drugim detaljima sporazuma iz Pruda, kao što je pitanje Brčkog, a ostaje rasprava o Ustavu, jer je to dugoročno pitanje.

"RS ostaje pri poziciji da do izmjena Ustava treba da dođe putem amandmana na Dejtonski sporazum i da o ovim amandamanima moraju razgovarati domaće institucije bez uticaja stranaca", naglasio je Dodik.

On je rekao da se o Ustavu ne može razgovarati ako se zadire u teritorijalni i politički kapacitet RS, ističući da je to princip koji će apsolutno zastupati institucije Srpske.

Komentarišući neslaganje Stranke za BiH da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić obavlja i funkciju direktora Direkcije za evropske integracije, Dodik je rekao da to mjesto po Zakonu o Savjetu ministara pripada predsjedavajućem Savjeta ministara BiH do izbora novog direktora.

"Špirić obavlja tu funkciju onako kako je predviđeno zakonom, a Direkcija za evropske integracije je mjesto koje je poslužilo za mnogobrojne manipulacije u prošlosti u vezi sa prenosom nadležnosti", rekao je Dodik.

On je dodao da je u Direkciji zaposleno mnogo više Bošnjaka nego pripadnika drugih naroda u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine.

Prema njegovim riječima, veoma je indikativna energija kojom se pokušava objasniti zašto mjesto direktora Direkcije pripada Bošnjacima.

"U ranijem periodu tu funkciju je obavljao Bošnjak i moralo bi doći do rotacije, kao i na svim mjestima, gdje se poštuju principi rotacije", rekao je Dodik.

On je dodao da će na dnevni red doći i mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i mjesto guvernera Centralne banke BiH i njegovih saradnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE