• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska komisija nadgleda popis?

Agencija za statistiku BiH traži da Evropska komisija izvrši monitoring popisa stanovništva u BiH

 Evropska komisija nadgleda popis? Izvor: MONDO

Agencija za statistiku BiH uputila je danas Savjetu ministara dopis da se od Evropske komisije zatraži međunarodni monitoring priprema i provođenja popisa stanovništva u BiH, izjavio je Srni direktor Agencije Zdenko Milinović.

Prema Milinovićevim riječima, sve tri statističke agencije u BiH, dvije entitetske i agencija na nivou BiH, saglasne su da se obezbijedi međunarodni monitoring u svim fazama priprema i provođenja popisa, sve do objavljivanja rezultata.

"Međunarodni monitoring provodio bi se pod pokroviteljstvom Eurostata, Evropske agencije za statistiku, i to je jedini način da dobijemo njihovu tehničku pomoć", objasnio je Milinović.

Direktor Agencije za statistiku BiH očekuje da bi idućeg mjeseca trebalo da počne sa radom Interresorna radna grupa za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva.

"Čeka se još zvanično objavljivanje u Službenom glasniku odluke Savjeta ministara o imenovanju radne grupe i da ona počne sa radom", rekao je Milinović, koji se nalazi na čelu ovog tijela.

Prema njegovim riječima, Agencija za statistiku BiH pripremila je program aktivnosti za pripremu popisa za ovu i iduću godinu, koji se dijelom temelji na koncept-dokumentu urađenom prije dvije godine.

"Koncept moramo revidirati, jer se rok priprema popisa sa planirane četiri

ratio na dvije godine", dodao je Milinović.

On je naveo da radne grupe koje su formirane od predstavnika sve tri statističke agencije rade na izradi metodologije i popisnog instrumentarijuma u skladu sa preporukama EU i UN.

Milinović smatra da je milion KM predviđenih u budžetu BiH za ovu godinu za pripremu popisa stanovništva dovoljan.

"Tu su i sredstva koja su za ove namjene predviđena u budžetu Agencije za statistiku BiH, ali i sredstva odobrena iz IPA fondova", rekao je Milinović, precizirajući da je iz IPA fondova za 2007. godinu odobreno 500.000 KM, koliko je predviđeno i za 2008. godinu.

"Imamo naznake da bi ova sredstva za 2009. godinu mogla biti povećana", dodao je direktor Agencije za statistiku BiH i izrazio očekivanje da će sredstva iz IPA fondova za 2007. godinu početi da se realizuju sredinom ove godine.

Milinović nije mogao da predvidi koliko će koštati priprema popisa stanovništva u BiH, navodeći da sve zavisi od toga za koji se model popisa i kartografije BiH opredijeli.

"Najskuplja stavka biće kartografija, koja bi, prema nekim procjenama, trebalo da košta oko pet miliona evra", istakao je Milinović i objasnio da sve zavisi od toga koja će verzija kartografije biti izabrana - digitalne mape ili neka od starijih verzija, koja djelimično postoji u statističkim agencijama i koju treba ažurirati.

Ističući da se radi o oblasti koja će iziskivati najviše napora, Milinović je naveo problem oko 150 naseljenih mjesta u BiH kroz koja prolazi entitetska granica, a koja nije precizno određena.

Za kartografske poslove, objasnio je direktor Agencije za statistiku BiH, nadležne su geodetske uprave, koje su organizovane na nivou entiteta, te Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Druga stvar u pripremama jeste za koji ćemo se model unosa podataka opredijeliti - skeniranje ili klasični unos podataka", dodao je Milinović.

Prema njegovim riječima, u Agenciji za statistiku BiH trenutno su mišljenja da se popisne liste skeniraju, što jeste zahtjevnije za pripremu i organizaciju, ali je sigurnije za obradu.

Savjet ministara BiH donio je 15. januara Odluku o formiranju Interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, čiji je zadatak da najkasnije u roku od 100 dana izradi nacrt zakona i dostavi ga Savjetu ministara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE