• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bliže "bijelom šengenu"

Savjet ministara BiH usvojio je u četvrtak u Sarajevu set dokumenata o provođenju "mape puta" za liberalizaciju viznog režima

 BiH bliže "bijelom šengenu" Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH usvojio je danas u Sarajevu set dokumenata o provođenju "mape puta" za liberalizaciju viznog režima i Informaciju o sastanku o realizaciji Akcionog plana za provođenje ove "mape puta".

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da očekuje da će u martu doći monitoring tim koji će razgovarati sa predstavnicima vlasti i Interresornom radnom grupom kada bi trebalo da bude ustanovljeno je li postignut napredak u ovoj oblasti.

Prema njegovim riječima, definisan je zaključak u kojem se obavezuje Interresorna radna grupa za liberalizaciju viznog režima da u koordinaciji sa nadležnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama u BiH u roku od 30 dana Savjetu ministara BiH dostavi plan aktivnosti za provođenje preporuka iz dokumenata Evropske komisije, koje se odnose i na državne, i na entitetske i na kantonalne vlasti.

"Evropska komisija čeka da u BiH bude postignut dogovor. Ovdje se vode bespotrebne političke rasprave hoće li biti agencije za borbu protiv kriminala i korupcije ili će biti komisije. Očekujemo da do kraja godine obezbjedimo najoptimalnije uslove za putovanje građana BiH", istakao je Špirić.

On je naveo da je na današnjoj tematskoj sjednici Savjeta ministara BiH posvećenoj evropskim integracijama, razmotren dokument za diskusiju za Prvi sektorski sastanak procesa praćenja reformi u BiH /RPM/ koji se danas održava u Sarajevu.

Usvojena je informacija Direkcije za evropske integracije /DEI/ o održavanju Drugog plenarnog sastanka RPM-a koji će biti održan 19. februara u Briselu.

Usvojena je Informacija DEI o Prvom sastanku Privremenog odbora Evropske zajednice i BiH održanom 7. oktobra prošle godine.

Savjet ministara BiH uisvojio je i Informacijuj o IPA Jadranskom programu prekogranične saradnje za period od 2007. do 2013. godine sa prijedlogom zaključaka o obavezama DEI kao Operativne strukture za drugu komponentu IPA-e "Prekogranična saradnja" i Ministarstva finansija i trezora u finansijskoj kontroli implementacije IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje u BiH.

"Ministarstvo finansija i trezora i DEI zaduženi su da obezbjede transfer sredstava iz Budžeta BiH za kofinansiranje tehničke pomoći u iznosu od oko 105 hiljada evra za trogodišnji period od 2007. do 2009. godine", naveo je Špirić i dodao da je IPA Jadranski program prekogranične saradnje jedan je od šest programa prekogranične saradnje u kojima BiH učestvuje u okviru Druge komponente IPA projekata.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH nije se danas izjašnjavao o odliuci o uspostavljanju radnih grupa za evropske integracije, jer neki neki ministri smatraju da nije postignut nacionalni balans u tim radnim grupama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE