• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH ne da Hamadu u Srbiju?

Cilj je "ućutkati nezgodnog svjedoka" koji bi svjedočenjem mogao razotkriti bošnjačku vezu sa međunarodnim teroristima.

 Tužilaštvo BiH ne da Hamadu u Srbiju? Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH pripremilo je optužnicu protiv bivšeg visokog oficira Al Kaide Alija Hamada zbog ratnih zločina samo da bi spriječilo njegov odlazak u Srbiju, gdje bi svjedočio o terorističkim mrežama u BiH, tvrdi član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma jugoistočne Evrope Domagoj Margetić.

Margetić kaže da će ova optužnica ubrzo biti i ozvaničena jer tužilaštvo želi da bukvalno ućutka nezgodnog svjedoka koji bi svojim iskazom mogao da razotkrije veze bošnjačkog političkog vrha s međunarodnim teroristima.

" Ali Hamad je svoje informacije prvo ponudio Tužilaštvu BiH. To bi znatno olakšalo gonjenje pripadnika terorističke mreže u BiH. Međutim, sarajevsko tužilaštvo nije bilo zainteresovano za njegove usluge jer bi na taj način ugrozilo vodeće bošnjačke političare", pojašnjava za "Press RS" Margetić.

List, pozivajući se na neimenovani izvor, tvrdi da su bošnjački politički krugovi koji su povezani sa islamskim terorističkim mrežama krenuli u odlučnu akciju zametanja tragova i da je vjerovatni proces protiv Hamada ključni dio tog projekta.

"Riječ je o koordinisanoj akciji, čija je suština u eliminaciji svih koji mogu da dokažu da su visoki bošnjački zvaničnici duboko upetljani u najopasnije svjetske terorističke mreže. Zato se na udaru našao Vjekoslav Vuković, a sada se udara i po Ali Hamadu", kaže sagovornik "Pressa RS".

Još dodaje da su upravo zbog toga sarajevske vlasti preko noći pokušale da se riješe nezgodnog svjedoka. Margetić tvrdi da je Hamad trn u oku bošnjačke političke elite jer ima podatke o komandnom lancu terorističke mreže u BiH.

Margetić objašnjava da su Bošnjaci sve doskoro bili nadomak svog cilja.

"Željeli su da ga protjeraju u Bahrein, zemlju iz koje je došao u BiH.
Ali Hamada u rodnoj zemlji čeka smrtna presuda jer je izrazio spremnost da svjedoči o boravku pripadnika Al Kaide u Bosni. Oni koji su htjeli da izruče Ali Hamada njegovim ubicama svoj plan su promijenili onog trenutka kada se za Ali Hamada zainteresovalo beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine. Tada je Sarajevo i odlučilo da blokira njegov odlazak u Srbiju i onemogući ga da posvjedoči o stravičnim ratnim zločinima nad Srbima. Problem je riješen veoma jednostavno. Bošnjačke vlasti dale su hitan nalog tužilaštvu da podigne optužnicu protiv Ali Hamada i da ga okrivi za ratne zločine", tvrdi još Margetić.

U Tužilaštvu BiH, međutim, demantuju ove tvrdnje.

"Nikakva optužnica nije podignuta, a da li će je biti ne mogu da kažem jer naša praksa nije da unaprijed govorimo o predmetima ", kaže za isti list Grubešić.

U međuvremenu, za Bahreinca, koji je priznao da je i sam učestvovao stravičnim zločinima nad Srbima u Zavidovićima i okolini, naglo je počelo da se zanima i Tužilaštvo Federacije BiH.

Pouzdani izvori lista tvrde da se federalno tužilaštvo takođe sprema za podizanje optužnice protiv Bahreinca.

Portparol te institucije Nina Hadžihajdarević kaže da još nema optužnice protiv Hamada, ali dodaje da Tužilaštvo Federacije želi da sasluša Bahreinca.

"Istina, postoji naš zahtjev da se Ali Hamad sasluša u vezi s nekim istragama, ali isključivo kao svjedok, a ne kao optuženi! Našem zahtjevu bi trebalo da bude udovoljeno u narednim danima! ", kaže Hadžihajdarevićeva.

Ali Hamad u BiH je došao 1992. i pristupio odredu „El Mudžahid".

1997. je osuđen na 12 godina zatvora zbog terorističkog napada u Mostaru.

Za vrijeme boravka u zatvoru u Zenici Hamad se pokajao i odlučio da progovori o brutalnim zločinima islamskih ratnika u BiH, u kojima je i sam učestvovao.

Vlasti BiH namjeravaju da protjeraju Ali Hamada u rodni Bahrein, ali je on zatražio azil u Srbiji.

Izvori "Pressa RS", međutim, tvrde da ova izjava potkrepljuje sumnje da se za teroristu pokajnika sprema scenario u kojem će bošnjačke vlasti i pravosudne institucije učiniti sve samo da ga onemoguće da iznese ključne detalje o zločinima nad Srbima i djelovanju Al Kaide u Bosni.

Sagovornici ovog lista su uvjereni da će se Ali Hamad uskoro naći na udaru bošnjačkih medija koji će pripremiti teren za podizanje optužnice protiv njega.

"Obavještajni krugovi tvrde da se u Zenici već priprema kompromitujući video-materijal koji će poslužiti za taj proces. Hamad nikada nije krio da je kao pripadnik odreda "El Mudžahid" učestvovao u zločinima nad Srbima, ali mu se "pakuje" montirani snimak - tvrde sagovornici "Pressa RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE