• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škrbić: Plate ljekarima prema zasluzi

Nove mjere ministra zdravlja i socijalne zaštite RS!

 Škrbić: Plate ljekarima prema zasluzi Izvor: MONDO

Plate zaposlenih u zdravstvu u RS neće biti smanjene i obračunavaće se po dosadašnjoj osnovici od 135 KM i ranije utvrđenim koeficijentima, ali će njihovim usklađivanjem oni biti različiti, u zavisnosti od složenosti posla.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, rekao je da se procjenjuje da će se tim mjerama godišnje uštediti oko 30 miliona KM.

On je rekao da će specijalisti koji su imali koeficijent 14 sada imati koeficijent od 13 do 14, objašnjavajući da je logično da svi ne mogu biti isto plaćeni.

"To će zavisiti od specifičnosti, vrste i složenosti posla. Isto će važiti i za srednju stručnu spremu, tako da će medicinske sestre, koje su imale koeficijent šest, sada imati od pet do šest", pojasnio je za banjalučke "Nezavisne novine" Škrbić.

On je dodao da će poslodavci dobiti uputstvo da na osnovu složenosti posla definišu koliki broj bodova nosi određeno mjesto.

Prema toj računici, maksimalna plata specijaliste iznosiće 1.890 KM, a medicinske sestre 810 KM.

Škrbić je istakao da su zakonom definisane plate direktora i rukovodećih struktura i da načelnik odjeljenja može imati prosječnu platu svojih doktora, uvećanu za 20 odsto.

"Ako određena struka ne ostvari zacrtani plan i načelnik će faktički imati smanjenje plate. Oni koji rade biće dodatno plaćeni, a oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze ne mogu imati čak ni osnovnu platu", kategoričan je Škrbić, najavivši da će tražiti odgovornost direktora koji su imali nerealno velike plate.

"Direktor doma zdravlja sa četiri tima porodične medicine imaće koeficijent 14, onaj od 50 do 100 timova 18, a onaj preko 100, što ima samo Dom zdravlja u Banjaluci, imaće koeficijent 20. Nije isto raditi u Oštroj Luci i Banjaluci", rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, u zdravstvenim ustanovama ima viška oko 1.500 nekvalifikovanih radnika koji rade na održavanju, čuvanju i čišćenju, koji opterećuju budžet, zbog čega će biti ponuđeno organizovanje servisa koji bi ih preuzeli.
On je rekao da će Vlada RS napraviti program za rješavanje i zbrinjavanje viška radnika u zdravstvenim ustanovama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE