• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekološka katastrofa na Savi

Priobalna zona rijeke Save zagađena je od Gradiške do Broda.

 Ekološka katastrofa na Savi Izvor: MONDO

Mještani Gašnice, prema uputstvima Civilne zaštite, ne koriste za piće vodu iz bunara, dok za to ne dobiju preporuku.

Ovakva situacija posljedica je eko-incidenta kad se u srijedu kod Gašnice u potok prevrnula cisterna.

U nesreći je poginuo vozač kamiona Vehbija Jašarević (52) iz Srebrenika, a iz cisterne se izlilo najmanje 3.000 litara nafte.

Stanovnici ovog sela zabrinuti su za okolinu jer su bili prvi na udaru bujice nafte iz uništene cisterne.

"Miris nafte se i danas osjeća svuda, čak je i cesta obojena što navodi na sumnju da je vjerovatno iscurilo više nego što je to zvanično rečeno. Osim toga, snijeg se topi, obojena voda teče svuda, tek ćemo vidjeti kakve su posljedice", kažu za "EuroBlic"mještani Gašnice.

Slobodan Golić, predsjednik Ribolovnog društva "Amur" iz Gradiške, kaže da konstantno prate situaciju dežurajući na Savi u čemu sarađuju i sa kolegama iz Hrvatske.

"Od kada je u srijedu ujutro ribar Ismet Teljigović primjetio naftu u rijeci i to prijavio, stanje kod nas je mobilno. Za sada nema tragova pomora ribe, ali je teško dati precizniju informaciju jer je vodostaj u porastu, a voda zamućena zbog topljenja snijega. Razmjere posljedica ćemo tek kasnije saznati", objašnjava Golić, napominjući da je ipak izvjesno ugrožen biljni svijet u priobalnom dijelu Save.

Golić kaže da je naftna mrlja neprekidna uz obalu sa strane Republike Srpske jer tu rijeka nadire.

"Ne znamo na koji način to možemo očistiti jer sve do Broda nema prečistača, filtera niti drugih tehničkih sredstava pomoću kojih bi to riješili", objasnio je Golić.

Gradiški ribari su u stalnom kontaktu sa ekolozima, civilnom zaštitom i komunalnom policijom koje izvještavaju o stanju na Savi. Boško Pucar, šef Civilne zaštite u Gradiški, uvjeren je da nema razloga za paniku jer su na vrijeme preduzete sve mjere zaštite, izvučen najveći dio nafte iz cisterne, a mjesto teške saobraćajne nezgode sanirano i time izbegnuta ekološka katastrofa.

"Pratimo situaciju, u saradnji sa drugim službama i nema razloga za paniku ili brigu", uvjerava Pucar.

Na rijeci Savi, u praćenju stanja ribarima pomaže i vodoprivredno preduzeće "Sava”, zajedno sa Državnom graničnom službom BiH i Pograničnom policijom Hrvatske.

Obdukcijom tijela Vehbije Jašarevića iz Srebrenika utvrđeno je da je preminuo od posljedica višestrukih preloma vrata i teških povreda glave i nagnječenja pluća. Iz Okružnog tužilaštva je potvrđeno da su Jašarevićevi uzorci krvi i urina poslati na dalju analizu kako bi se utvrdilo da li je bio pod dejstvom alkohola.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE