• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladini službenici pod lupom komisije

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) analiziraće sva radna mjesta, a posebno ona koja su podložna korupciji.

 Vladini službenici pod lupom komisije Izvor: MONDO

Ukoliko bude potrebno obaviće i rotaciju službenika, što je predviđeno akcionim planom za sprovođenje Strategije suzbijanja korupcije u RS, koji je ovo ministarstvo dostavilo Vladi.

Akcioni plan Vladi RS je dostavilo ukupno osam ministarstava, a sva su obavezna da to učine do kraja januara kada će biti raspisan i konkurs za izbor 11 članova Savjeta za borbu protiv korupcije RS.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS predviđeno je i formiranje komisije za kontrolu rada njihovih službenika radi sprečavanja sukoba interesa, obavljanja političkih aktivnosti u toku radnog vremena, primanja poklona i radi zaštite službenih informacija, piše "Glas Srpske".

Resoru za drumski saobraćaj i puteve naloženo je da kod izdavanja dozvola za međunarodni transport robe bude isključeno diskreciono pravo.

Akcioni plan suzbijanja korupcije sačinilo je i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, koje će na osnovu procjene izloženosti radnih mjesta korupciji sačiniti pravilnik interne kontrole i mjere suzbijanja korupcije, a u planu je i prelazak sa klasičnog na elektronsko poslovanje.

"Instaliran je softver koji omogućava stalnu kontrolu kretanja svakog predmeta uz automatsko dojavljivanje rokova za njegovo rješavanje. To će onemogućiti službenike da zloupotrijebe svoj položaj i otezanjem rješavanja predmeta iznude materijalnu korist od stranke", kažu u nadležnom ministarstvu.

Vlada RS je razmatrala dva akciona plana za sprovođenje Strategije suzbijanja korupcije u RS - Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Cilj akcionog plana MUP-a je sveobuhvatna borba policije protiv korupcije u društvu, ali i u sopstvenim redovima, rekla je portparol MUP-a Mirna Šoja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE