• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić i Sadović "u klinču" zbog Direkcije

Nikola Špirić i Tarik Sadović nastavili sporenja u vezi sa upravljanjem Direkcijom za evropske integracije.

 Špirić i Sadović "u klinču" zbog Direkcije Izvor: MONDO

Savjet ministara usvojilo je nekoliko akata i odluka bez glasova SDA, a predsjedavajući ove institucije i njegov zamjenik, nastavili su sporenja u vezi s upravljanjem Direkcijom za evropske integracije (DEI).

Špirić je najavio da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv zamjenika direktora Direkcije, a Sadović je kazao da je nečuveno da akte Direkcije potpisuje šefica Špirićevog kabineta, prenose Nezavisne.

"Moj zamjenik je naložio zaoslenim Direkcije da ne poštuju moje instrukcije. Amela Alihodžić, pomoćnik direktora Direkcije, poslušala je njegovu instrukciju i zbog toga će disciplinski odgovarati", rekao je Špirić nakon tematske sjednice Savjeta ministara BiH posvećene evropskim integracijama.

Savjet ministara BiH na sjednici razmatralo je informaciju o održavanju drugog RPM sastanka koju je pripremila Direkcije za evropske integracije BiH.

Propratni akt za tu informaciju, prema Sadovićevim riječima, u ime Direkcije potpisala je Gordana Živković, šef Kabineta predsjedavajućeg .

"Nemoguće je da niko ne zastupa i ne predstavlja Direkciju za evropske integracije u dnevno-operativnim poslovima, pravnim aktima, materijalnim zaduženjima i korespondenciji sa ostalim institucijama. Mi smo dobili akt koji je potpisala šefica Kabineta predsjedavajućeg u ime Direkcije za evropske integracije. Volio bih da mi neko objasni u kojem zakonu, pravilniku i poslovniku tako nešto stoji", rekao je Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Sadović je potvrdio da je glasao protiv svih odluka Savjeta ministara BiH, što će nastaviti činiti sve dok, po njegovu mišljenju, Špirić ne odustane od nezakonitog preuzimanja upravljanja Direkcijom za evropske integracije.

Špirić kaže da nikada nije donio odluku o svom imenovanju za v.d. direktora Direkcije za evropske integracije, nego da je, poštujući zakon, preuzeo upravljanje procesima evropskih integracija do izbora novog direktora.

"Nije Nikola Špirić vršilac dužnosti direktora ove direkcije. Imao sam sastanak sa ljudima iz Direkcije i objasnio im da samo treba da nastave da rade svoj posao. Ne znam zašto neko sve ovo želi predstaviti kao moju ambiciju da nekome otimam nadležnosti, ingerencije, a kada malo zagrebete ispod površine vidite niz porodičnih veza u nekim institucijama", rekao je Špirić i dodao da treba vidjeti gdje rade članovi porodica tih ljudi koji se tobože bore za državu.

"Savjet ministara BiH i institucije vlasti ne mogu biti porodične zadruge u šta bi ih neki pretvorili", istakao je Špirić i dodao da će pasivna blokada rada od strane pojedinih ministara vjerovatno potrajati još neko vrijeme.  

Špirić je rekao da je Savjet ministara BiH na jednoj od prethodnih sjednica podržalo razrješenje dotadašnjeg direktora Direkcije, raspisivanje konkursa za novog, ali ne i odluku po kojoj predsjedavajući preuzima rukovođenje agencijom.

On je kazao kako nigdje na svijetu ne postoji zemlja u kojoj direktor koji odlazi s funkcije imenuje vršioca dužnosti. Naglasio je i kako zakon ne poznaje funkciju vršioca dužnosti.

Na pitanje zašto je onda ranije predlagao Vojina Mijatovića na tu poziciju, Špirić je kazao da pravna praksa poznaje imenovanje vršioca dužnosti. Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH zatražio je od Agencije za državnu službu BiH da raspiše konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Direktora Direkcije za evropske integracije predlaže predsjedavajući, a imenuje Savjet ministara BiH

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE