• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radioaktivni materijal sakriven u Zenici

U krugu pogona "Aglomeracija" unutar kompanije "Arcelor Mital" u Zenici nalazi se zazidano skladište radioaktivnog materijala.

 Radioaktivni materijal sakriven u Zenici Izvor: MONDO

Informacije i fotografije koje ukazuju na opasnost od radioaktivnih materijala u ovom skladištu izašle su na vidjelo nakon vanredne sjednice Skupštine opštine Zenica, održane u srijedu na temu ekologije.

Ovo skladište nema stručan nadzor i pretpostavlja se da predstavlja opasnost po ljude i okolinu, iako u zeničkoj Aglomeraciji, kažu da je ono sada praktično zaštićeno i stoji na sigurnom.

Skladište u Zenici ipak nije odlagalište opasnih radioaktivnih materijala, nego je tu smješten izvjestan materijal, smjesa koja se davno ubacivala u željeznu rudu koja se prži u procesu u Aglomeraciji.

U njemu se nalazi burad i elementi na kojima je sve ispisano uglavnom na ruskom jeziku, a svi predmeti imaju znak da se radi o radioaktivnim materijalima.

Najvjerovatnije je riječ o materijalima i opremi iz predratnog vremena koji su sada zazidani, ali niko nema informacija da li ima radijacije oko objekta.

Skladište je navodno zazidano prije nego što su počeli razgovori o prodaji tadašnjem "Mitalu", prije nego što su "Mitalovi" stručnjaci stigli u Zenicu i tehnološku zonu tadašnje željezare.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE