• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranjena dva vojnika Eufora!

Dva vojnika Eufora ranjena su pod još nepoznatim okolnostima u vojnoj bazi Komanči kod Živinica.

 Ranjena dva vojnika Eufora! Izvor: MONDO

Informacije o ranjavanju dvojice vojnika Eufora, iz španskog kontingenta, za sada su oprečne.

Iz Eufora navode da je do ranjavanja došlo prilikom odr`avanja vojne vježbe, dok meštani, koji žive u blizini baze, tvrde da vježba nije ni odžana, prenosi list "Press".

Patrik O'Kalahan, portparol Eufora, izjavio je da su vojnici ranjeni u večernjim satima te da su odmah prebačeni u bolnicu u Tuzli gde im je ukazana medicinska pomoć.

Jedan vojnik je ubrzo potom otpušten iz bolnice, jer je imao lakše povrede, i on se nalazi u bazi, dok je drugi zadržan na liječenju, ali je njegovo zdravstveno stanje stabilno i nije životno ugrožen.

"Vojnici su ranjeni tokom vojne vježbe i nema mjesta za bilo kakve spekulacije. Ovako nešto se dešava u svim vojskama u svijetu, skoro svaki dan, tako da od toga ne treba praviti senzaciju. Oba vojnika su dobro i njihovi životi nisu ugroženi jer je riječ o lakšim povredama ", tvrdi O'Kalahan.

On meutim nije želio da kaže kako je došlo do ranjavanja vojnika, niti druge detalje o tom dogadjaju.

O'Kalahan nije mogao reći ni koja je vrsta municije korištena prilikom navodne vojne vježbe, odnosno, da li riječ o bojevoj municiji, koja nije uobičajena na vojnim vježbama, ili o manevarskoj.

"Još se utvrđuje da li je korištena bojeva municija ili manevarska. Te podatke će javnost dobiti naknadno, po završetku istrage" , istakao je O'Kalahan.

Iz sjedišta međunarodnih snaga u Sarajevu je stiglo i pojašnjenje da su pripadnici španskog bataljona u vrijeme ranjavanja imali plansko noćno gađanje u bazi Komanči.

Naveli su da je došlo do nesreće, ali ni oni nisu željeli da saopšte detalje.

Više informacija nisu mogli dati ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su naveli da je taj događaj u nadležnosti Eufora. U MUP-u pojašnjavaju da je policija u srijedu uveče primila obavještenje da su prilikom vojne vježbe teško ranjena dva vojnika Eufora koji su prebačeni u bolnicu.

Mještani koji žive u blizini baze, kažu da ne vjeruju u zvaničnu verziju Eufora, da su vojnici ranjeni u vojnoj vježbi, jer, kako ističu, nisu čuli da su u to vrijeme održavane bilo kakve vježbe.

Misija Eufor u BiH počela je u decembru 2004. godine, kao naslednik misije UN za stabilizaciju (SFOR).

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE