• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ode Lajčak iz Bosne!

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prihvatio je dužnost ministra spoljnih poslova Slovačke, umjesto Jan Kubisa.

 Ode Lajčak iz Bosne! Izvor: MONDO

Na dužnosti visokog predstavnika u BiH ostaće dok ne dobije zamjenika, a u ponedeljak bi trebalo da bude imenovan za ministra inostranih poslova Slovačke.

Lajčak  je potvrdio da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova Slovačke, ali pod uslovom da to njegovo imenovanje ne načini politički, pravni i institucionalni vakuum na njegovoj funkciji u BiH.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da će u ponedjeljak, 26. januara, otići u Slovačku da preuzme dužnost ministra inostranih poslova, ali da će se vratiti Sarajevo nakon toga.

On je napomenuo da je danas o svojoj odluci upoznao ambasadore članove Savjeta za provođenje mira, članove Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Neću ostaviti BiH na cjedilu"

Lajčak je odbacio optužbe da "ostavlja BiH na cjedilu", istakavši da je privržen BiH i da je čitav mandat radio kako bi ona postigla napredak na evropskom putu. Visoki predstavnik je ponovio da ukoliko izabrani političari ne žele da pomognu BiH na evropskom putu, tu niko izvana ne može pomoći.

"Vaši susjedi kao i vi žele evropsku budućnosti i njihovi lideri intenzivno rade na tome. Nije kasno da BiH krene zajedno sa njima, ali za napredak je potreban dogovor i komromis", rekao je Lajčak.

On je istakao da i na novoj dužnosti njegov angažman prema BiH neće biti završen, već će kao ministar inostranih poslova države članice EU i NATO, s obzirom na iskustvo u ovom regionu i odnos prema BiH, nastaviti da intenzivno pomaže kako bi bio ubrzan put BiH ka članstvu u NATO i EU.

Lajčak nije mogao da kaže ko bi mogao da ga naslijedi na funkcijama visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU. Mogući nasljednici Miroslava Lajčaka na funkciji visokog predstavnika u BiH su Hanes Svoboda, Berti Ahern i Kristofer Paten javlja RTS, pozivajući se na nezvanične informacije.

Lajčak je naglasio da "nije tajna" da će sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira krajem marta biti od velikog značaja i da će tada biti donesena strateška rješenja za budućnost BiH.

Slovački diplomata je na funkciju visokog predstavnika EU u BiH izabran 30. juna 2007. godine, naslijedivši Kristijana Švarc-Šilinga.

Prije nego što je došao u BiH, Lajčak je kao predstavnik EU 2006. godine nadgledao u Crnoj Gori referendum o nezavisnosti. Lajčak je diplomata od karijere, koji je dužnosti ambasadora obavljao u SR Jugoslaviji, Albaniji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Njegov mandat u Bosni obilježili su česti politički sukobi, u prvom redu sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ali njegovim djelovanjem nije bila zadovoljna ni bošnjačka strana u Sarajevu.

Do sukoba Lajčaka i Dodika došlo je u oktobru 2007. godine, kada je Lajčak donio odluku o smanjenju broja potrebnih glasova iz entiteta i konstitutivnih naroda za donošenje odluka u Savjetu ministara i parlamentu BiH.

To je u RS protumačeno kao otvaranje mogućnosti za preglasavanje srpskih predstavnika u tim institucijama.

Sukobi su nastavljeni do danas, a Lajčak je nedavno, nakon što je Vlada RS podnijela tužbu protiv visokog funkcionera OHR-a Rafija Gregorijana i još osam osoba zbog "zločinačkog udruživanja", ocenio da će u tom obračunu gubitnici biti Dodik i RS, i da EU ne može da razume i prihvati takvo ponašanje.

EU i međunarodna zajednica izabraće Lajčakovog nasljednika

Evropska unija i međunarodna zajednica zajedno će donijeti odluku o novom visokom predstavniku u BiH kako ne bi došlo do vakuma na toj dužnosti u BiH, izjavila je Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane.

Galjakova je izrazila nadu da će odluka o tome uskoro biti donesena i dodala da su u ovom trenutku imena potpuna nagađanja.

Ona je ocijenila da je vrijeme da domaći političari u BiH preuzmu odgovornost, što je jedan od ciljeva međunarodne zajednice.

U izjavi za Radio-televiziju RS Galjakova je rekla da je najvažnije da BiH napreduje, da domaći političari donose i sprovode ispravne odluke te da BiH bude stabilna zemlja.

Pročitajte kako su političari reagovali na odlazak Lajčaka.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE