• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznanja o potencijalnim teroristima u BiH

MUP Republike Srpske raspolaže podacima o osoba koja su potencijalni izvršioci terorističkih napada, rekao je direktor Policije Uroš Pena.

 Saznanja o potencijalnim teroristima u BiH Izvor: MONDO

Pena tvrdi da raspolažu i podacima o licima koja mogu doći u posjed naoružanja i eksplozivnih materija i zapaljivim tečnostima

"Policija RS takve podatke razmjenjuje sa Upravom Policije Federacije BiH i Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i sa bezbjednosnim agencijama izvan BiH", istakao je Pena dodajući da je Policija RS formirala timove koji se bave prikupljanjem operativnih podataka o terorizmu.

On je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, govoreći o procesuiranju ratnih zločina u prošloj godini u RS, rekao da je Policija RS podnijela preko 40 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu ratnog zločina, po naređenju Tužilaštva BiH ili okružnih tužilaštava po predmetima koji su ustupljeni od Haškog tribunala.

"Policija RS nastavlja i dalje aktivnosti po tom pitanju i predmeti o kojima je ranije dostavljen izvještaj nisu završeni sve dok se ne desi podigne optužnica", rekao je Pena.

Pena nije mogao pouzdano da kaže da li se Željko Milovanović, osumnjičeni za ubistvo vlasnika hrvatskog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića nalazi na teritoriji BiH i RS, jer su propali svi pokušaji policije da se on locira.

Komentarišući prošlonedjeljno hapšenje jednog od najtraženijih bjegunaca kriminalnog miljea Đorđa Ždrala iz Istočnog Sarajeva na aerodrumu u Franfruktu, Pena je rekao da je potjernica protiv njega raspisana na zahtjev Suda BiH i da će njegovo izručenje BiH biti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.

"Tužilaštvo BiH se nije oglasilo sa prikupljanjem novih podataka u vezi bilo koje istražne radnje prema Policiji RS, jer je očito da oni imaju dovoljno dokaza", rekao je Pena, dodajući da će javnost o svemu biti obavještena.

Pena je istakao da će prioriteti u radu Policije RS u 2009. godini i dalje biti borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije u svim oblastima.

On je izrazio zadovoljstvo smanjenjem kriminaliteta u januaru ove godine za više od 30 odsto, te situacijom u oblasti saobaraćaja i javnog reda i mira.

"Možemo konstatovati da su građani RS bezbjedni i učinićemo sve u narednom periodu da kroz organizacioni i kadrovski dio podignemo na viši nivo rad policije u cilju služenja građanima", istakao je Pena.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo je odgovarajući na pitanje novinara da li je odlaskom Radovana Karadžića u Hag okončana saradnja RS sa tim Međunarodnim sudom, rekao da ti navodi nisu tačni, ističući da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od prioriteta MUP-a RS sa kojim će se on baviti i u budućnosti.

"Pitanje saradnje RS sa Haškim tribunalom za MUP RS će biti okončano kada tužilaštva i sudovi kažu da to više nije predmet interesovanja ili MUP-u RS ne budu delegirana pitanja iz te oblasti", rekao je Čađo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE