• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naseru Oriću opet sude

U Opštinskom sudu Sarajevo počelo je suđenje Naseru Oriću, optuženom za iznudu i nedozvoljeno držanje oružja.

 Naseru Oriću opet sude Izvor: MONDO

Tužilac je najavio saslušanje osam svjedoka i tri vještaka, te predočavanje materijalnih dokaza, izražavajući uvjerenje da će izvođenjem dokaza biti potvrđeni navodi.

Optužnica Orića tereti da je radi pribavljanja protupravne imovinske koristi od Džehve Okanović iz Tuzle iznudio oko 109.000 KM te za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i određene količine municije.

Uz saglasnost strana u postupku (optužbe i odbrane) na ročištu optužnica nije čitana.

Zastupnik optužbe najavio je i izvođenje dodatnih dokaza, pa je odbrana zatražila da joj se prije početka dokaznog postupka svi dokazi kojima raspolaže Tužiteljstvo dostave na uvid radi blagovremene pripreme odbrane.

Orićeva advokatica Vasvija Vidović uručila je Sudskom vijeću kopiju dopisa koji je prethodno dostavljen Kantonalnom tužilaštvu.

Ona je nadalje kazala kako u ovoj fazi postupka odbrana neće iznositi uvodne riječi te da zadržava pravo na odluku o tome nakon što Tužilaštvo okonča izvođenje vlastitih dokaza.

Budući da je ročište imalo i karakter pripremnog (statusne konferencije), dogovorena je i dinamika suđenja u ovom predmetu.

Prema utvrđenom rasporedu, nastavak suđenja planiran je za 11. februar, a slijede ročišta 20. i 27. februara.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg komandanta vojnih snaga Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića od optužbi za zločin nad Srbima početkom jula ove godine.

Haški tribunal je prije dve godine izrekao presudu Naseru Oriću kojom je on proglašen krivim zbog toga što nije sprečio zločine nad Srbima kada je osuđen na dve godine zatvora.

Kasnije je žalbeno vijeće Haškog tribunala donelo zaključak kako su sudije pogrešile proglasivši Nasera Orića krivim, a da prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio navedene zločine, tj. nije utvrđeno da su počinioci bili pod komandom Orića kao i to da li je Orić uopšte znao za navedene zločine.

Orić je kasnije pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine.

(MONDO/agencije)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE