• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari pozitivno o Lajčaku

Domaći političari uglavnom pozitivno ocjenjuju angažman odlazećeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

 Političari pozitivno o Lajčaku Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ne vidi ništa spektakularno ni neobično u odlasku Miroslava Lajčaka sa mjesta visokog predstavnika u BiH i naglasio da njegov nasljednik mora da vodi računa da je neophodno da bude prihvatljiv za sve u BiH.

"Koga god gospodin Lajčak ovlasti da preuzme njegove obaveze na mjestu visokog predstavnika, taj mora da vodi računa da je neophodno da bude prihvatljiv za sve u BiH. Biće i onih koji će Lajčakov odlazak pokušati da iskoriste za produžetak ostajanja OHR-a u BiH i toga treba da budu svjesni oni koji o tome odlučuju", rekao je Dodik za Srnu.

Prema Dodikovim riječima, za ovo malo vremena koliko je Lajčak bio angažovan u BiH, kao i na osnovu njegovih prethodnih angažmana, očigledno je da je riječ o dobrom diplomati, pred kojim je uspješna karijera.

"Iako nismo uvijek dijelili mišljenja o određenim pitanjima vezanim za BiH, uvažavao sam način na koji je gospodin Lajčak zastupao svoje stavove. Za razliku od pojedinih diplomata u BiH, Miroslav Lajčak je uvijek imao na umu da on nije političar sa izbornim legitimitetom u ovoj zemlji, i u tom smislu sam cijenio njegov angažman", naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je Srni da je Miroslav Lajčak, obavljajući funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, značajno doprinio stabilizaciji odnosa i unapređenju političke situacije u BiH.

"Svoju dužnost Miroslav Lajčak obavljao je kao dosad najuspješniji visoki predstavnik. On je jedini visoki predstavnik kome je pravo i snaga zakona bila iznad snage i moći sile", ocijenio je Kuzmanović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da je odlazak Miroslava Lajčaka sa mjesta visokog predstavnika potez koji govori da je riječ o diplomati od karijere, koji je imao najplemenitije namjere prema BiH, ali da za njih nije imao podršku kao njegovi prethodnici.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak do sada na najkorektniji način obavljao ovu funkciju.

"Lajčak je shvatio da mjere prisile koje su koristili njegovi prethodnici vode ka daljim političkim tenzijama, ali sam od njega očekivao i da će ispraviti poteze svojih prethodnika u domenu oduzimanja ljudskih prava, u velikoj mjeri i članovima SDS-a", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da je prirodno što je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak prihvatio ponudu da bude ministar inostranih poslova jedne zemlje koja je članica Evropske unije nego da bude u komplikovanoj zemlji kao što je BiH.

"Lajčak je korektno radio svoj posao i pozitivna stvar je što nije koristio bonska ovlašćenja i nije od sebe pravio idola. Naprotiv, demokratski je pokušavao da riješi prilike u BiH što mu je i uspjelo zajedno sa domaćim političarima koji su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da je nakon odlaska visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka neophodno zadržati pravni kontinuitet OHR-a, naročito ovlaštenja samog visokog predstavnika, za šta je neophodna odluka Savjeta za provođenje mira.

"Lajčak se obavezao da će raditi u ovom pravcu, te da će koordinisati poteze sa Savjetom za provođenje mira da bi bilo obezbijeđeno nesmetano i pravovremeno prenošenje tih nadležnosti", saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić smatra da je BiH potrebno dalje prisustvo OHR-a, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara izrazio je žaljenje što Miroslav Lajčak odlazi s funkcije visokog predstavnika u BiH prije nego što su napravljeni iskoraci u ustavnoj reformi i drugim važnim pitanjima za BiH.

Čavara je rekao da je Lajčak od početka iskazivao spremnost da se postigne kompromis i dogovor u BiH, čime je dao veliki doprinos poboljšanju situacije u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak potvrdio je danas da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova Slovačke, ali pod uslovom da to njegovo imenovanje ne načini politički, pravni i institucionalni vakuum na njegovoj funkciji u BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE