• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijetnje novinarima magazina "60 minuta"

Novinari Televizije Federacije Bosne i Hercegovine su pod pojačanom policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću.

 Prijetnje novinarima magazina "60 minuta" Izvor: MONDO

Bakiru Hadžiomerović, uredniku i voditelju političkog magazina "60 minuta" i novinaru Avdi Avdiću upućene su prijetnje smrću.

Prijetnje su jutros upućene e-mailom, dok pritisci i prijetnje novinarima i uredniku "60 minuta" traju već mjesecima, a jedna je osoba uhapšena.

Novinar Federalne televizije Avdo Avdić prijavio je Policijskoj upravi Lukavac da mu je Tasim Kučević, koji se tereti za organizovanje prostitucije u motelu Mlin, uputio ozbiljne prijetnje.

I Avdiću i Hadžiomeroviću je dodijeljena policijska zaštita, prenosi FTV.

Avdić je u prijavi naveo da mu je Kučević u adokatskoj kancelariji Faruka Balijagića, nakon što je prethodno dogovorio susret i intervju s njim, prijetio riječima "ako još jednom spomeneš mog brata, i tvoja će majka zaplakati za tobom", te da mu je poručio kako je on (Kučević) "opasniji iz zatvora nego na slobodi".

Objašnjavajući što se dogodilo, Avdić je rekao da je nakon što je završio dogovoreni intervju sa Kučevićem, iz kancelarije koju je Balijagić ustupio za snimanje za magazin "60 minuta", otišao u policiju.

"Kučević mi je prijetio čitav sat prije nego što smo počeli snimanje. Govorio mi je "ti si žrtva ove države i nikakva te zaštita ne može spasiti".

Pošto je izrekao ovu i druge prijetnje, rekao sam neka to odmah i završi, na što je on odgovorio "ima nešto gore od smrti, a to je da neko postane bogalj ili invalid", prepričava novinar Avdić.

Glavni odbor Samostalnog sindikata Javnog RTV sistema u BiH oštro je osudio nove prijetnje smrću Bakiru Hadžiomeroviću te je zatražio od organada učine sve u pronalasku onih koji upućuju ovakve prijetnje.

Bakir Hadžiomerović godinama uređuje politički magazin "60 minuta" koji se emituje na FTV-u.
Sa svojim je saradnicima poznat po kritici vladajućih struktura te po pričama koje su u nekoliko navrata razotkrile veze kriminalnih struktura sa najuticajnijim političarima i političkim strankama u BiH.

Poslednji takav slučaj bio je razotrivanje veza između kriminalne grupe Muhameda Ali Gašija sa preduzetnikom Senadom Šahimpašićem, bliskim prijateljem uticajnog potpredsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

"60 minuta" kritički je nastrojena posebno prema vladajućim bošnjačkim strankama ali i prema predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je uredništvo tog magazina u više navrata tužio.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE