• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Vrijeme da se BiH okrene sebi

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da je vrijeme da se BiH okrene sebi, uz veliku zahvalnost svima koji su joj pomogli.

 Špirić: Vrijeme da se BiH okrene sebi Izvor: MONDO


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da postoje lideri u BiH koji su okrenuti snažnom OHR-u i da je to velika greška i kazna za građane, ali da je vrijeme da se BiH okrene sebi, uz veliku zahvalnost svima koji su joj pomogli.

Špirić je istakao da bi lično volio da se BiH pokaže kredibilnom da ostane bez OHR-a i da Kancelarija visokog predstavnika preraste u kancelariju specijalnog predstavnika BiH.

"Domaći političari moraju dijalogom, konsenzusom i unutrašnjim dijalogom preuzeti odgovornost za zemlju", ocijenio je Špirić gostujući na RTRS-u.

Špirić je izrazio sumnju da će iko od istaknutih diplomata zemalja članica EU doći u BiH umjesto Miroslava Lajčaka na rok od tri mjeseca.

"Oni koji budu htjeli da OHR ostane sa snažnim visokim predstavnikom moraće, prije svega, produkovati krizu u BiH i to je nova opasnost za BiH", smatra Špirić.

Govoreći o Direkciji za evropske integracije, Špirić je rekao da je njegova obaveza da upravlja procesima da BiH ne zaostane na putu ka evropskim integracijama i da je zato preuzeo obavezu da upravlja Direkcijom, do izbora novog direktora.

"Htio sam da obezbijedimo progres i sigurno neću dozvoliti rješenja mimo zakona, uprkos opstrukcijama. Mnogo je tu bilo neistina, od priča da sam direktor, pa v.d. direktora u namjeri da se zaobićem u tim procesima", rekao je Špirić.

On je naveo da mu je sada jasno zašto je to tako.

"Bio sam apsolutno zaobiđen u tim procesima. Evropski proces je vlasništvo svih u BiH", napomenuo je Špirić, dodavši da u Odjeljenju za harmonizaciju pravnih propisa Direkcije ima devet Bošnjaka, zbog čega su postojale stalne optužbe.

On je pitao zašto je dobro ako je Bošnjak na čelu Direkcije, a nije Hrvat ili Srbin, dodavši da mora postojati nacionalna zastupljenost u svim strukturama.

Prema njegovim riječima, nije dobro za BiH što Tužilaštvo BiH, tražeći stenograme sa sjednica Savjeta ministara i tendersku dokumentaciju o kupovini automobila, daje snažan doprinos stvaranju političke močvare u BiH.

On je dodao da materijalni dokaz može biti odluka ili zaključak, ali da je neviđeno da se traži stenogram sa pet sjednica Savjeta ministara koji, između ostalog, mogu poslužiti samo da se daju medijima.

Špirić je istakao da je u BiH veliko nezadovoljstvo reformom pravosudnog sistema i da se želi stvoriti prostor za ostanak stranih sudija i tužilaca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE