• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko dolazi umjesto Lajčaka?

Još nisu poznata imena nasljednika Miroslava Lajčaka na funkciji visokog predstavnika u BiH.

 Ko dolazi umjesto Lajčaka? Izvor: MONDO

U toku su konsultacije zemalja članica Savjeta za implementaciju mira (PIK) o datumu zakazivanja sjednice Savjeta na kojoj bi bilo razmatrano imenovanje novog visokog predstavnika u BiH", potvrdio je Srni portparol OHR-a Eldar Subašić.

On je rekao da su navodi iz medija da bi iduće sedmice mogao da bude imenovan novi visoki predstavnik u BiH spekulacije.

Ambasadori država članica EU u BiH razgovarali su u Sarajevu o novonastaloj situaciji i zaključili da je potrebno što je prije moguće organizovati sastanak PIK-a.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da nema precizne procedure kako se imenuje novi visoki predstavnik, već odluku o tome donosi PIK, a prijedloge mogu iznijeti sve članice.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane, izjavila je da će EU i međunarodna zajednica zajedno donijeti odluku o novom visokom predstavniku u BiH kako ne bi došlo do vakuma na toj dužnosti u BiH.

Galjakova je izrazila nadu da će odluka o tome uskoro biti donesena i dodala da su u ovom trenutku imena potpuna nagađanja.

Ona je ocijenila da je vrijeme da domaći političari u BiH preuzmu odgovornost, što je jedan od ciljeva međunarodne zajednice.

Iako su ga pominjali kao mogućeg nasljednika zamjenik šefa frakcije Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda demantovao je da je kandidat za visokog predstavnika u BiH.

"Neko je to pustio u etar. Sa mnom o tome niko nije pričao", rekao je Svoboda austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Odgovarajući na pitanje da li je zainteresovan za taj posao, Svoboda je rekao da je načelno zainteresovan za region Balkana, ali da niko sa njim nije razgovarao u vezi nasleđivanja Miroslava Lajčaka na mjestu visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak potvrdio je u petak da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova Slovačke. Lajčak je dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH preuzeo 1. jula 2007. godine, a prije toga obavljao je funkciji ličnog izaslanika visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane za referendum u Crnoj Gori

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE