• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajci osumnjičeni za zločine nad Srbima

Dvojice bivših policijskih komandira iz Konjica osumnjičeni zbog zločina protiv čovječnosti i civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.

 Policajci osumnjičeni za zločine nad Srbima Izvor: MONDO

Centar javne bezbjednosti (CJB) Trebinje podnio je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv dvojice bivših policijskih komandira V.A. (48) i J.G. (55) iz Konjica, zbog zločina protiv čovječnosti i civilnog stanovništva srpske nacionalnosti.

Koordinator tima MUP-a Republike Srpske (RS) za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak je objasnio da je ovaj izvještaj dopuna ranijeg koji je u aprilu 2007. godine podnesen Tužilaštvu BiH zbog zločina nad Srba na području Konjica tokom proteklog rata.

"Dvojica bivših komandanata osumnjičeni su da su za vrijeme rata u BiH, u maju 1992. godine, neposredno učestvovali u širem i sistematskom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva sprske nacionalnosti. Tada je u mjestima Glavatičevo i Bradina kod Konjica na brutalan način ubijeno 48 lica srpske nacionalnosti", piše "Glas Srpske".

Preostali civili odvedeni su u ranije pripremljene logore Čelebić, Musala i osnovna škola u Bradini gdje su vladali nečovječni uslovi, a civili su zlostavljani psihički i fizički, premlaćivani, mučeni i ubijani.

"Zatočene žene i djevojke su silovane. Od zatvorenih civila opljačkana je lična imovina. Žrtvama su naneseni teški fizički i psihički bolovi, a bili su izloženi i neviđenim patnjama", navodi list.

Tuševljak je istakao da se u izvještaju trebinjskog CJB navodi da su osumnjičeni kao policijski komandiri za sva ova mučenja i zlostavljanja znali i morali da znaju, a nisu ništa preduzeli da spriječe da se takvi zločini čine u njihovoj zoni odgovornosti.

"Osim toga nisu krivično gonili one koji su činili takva teška krivična djela iako su imali obavezu na to. Na ovakav način počinili su teške povrede ženevskih konvencija i kršenje ratnih zakona i običaja rata. Oni su morali znati da su žrtve bile zaštićene ženevskim konvencijama", naglasio je Tuševljak.

On je dodao da je ne može da saopšti imena osumnjičenih, dok ne bude potvrđena optužnica, jer ovo su, kako je objasnio, početna saznanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE