• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri o realizaciji Prudskog sporazuma

Predsjednici SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA sastaće se u ponedjeljak u Banjaluci gdje bi trebalo da se pozabave realizacijom Prudskog sporazuma.

 Lideri o realizaciji Prudskog sporazuma Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da bi na sastanku u Banjaluci trebalo posvetiti pažnju pitanjima državne imovine, budžeta, te statusu Brčkog, a ne forsirati Ustav.

Dodik je naveo da je stav Republike Srpske (RS) u vezi sa pitanjem Ustava jasan i da nema razgovara o bilo čemu što bi urušilo postojeći nivo njenih nadležnosti i teritorije.

"Ustav je kompleksno pitanje. Mi želimo da napravimo jasnu platformu. RS nije spremna da razgovara o bilo čemu što bi urušilo postojeći nivo njenih nadležnosti i teritorije. Ako neki njihovi principi to podrazumijevaju, onda nema principa", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a, koji je i premijer Srpske izrazio je uvjerenje da je pitanje državne imovine riješeno sporazumom iz Pruda u kome je precizirano da se imovina koja pripada entitetima knjiži na entitete, a ona koja pripada BiH da se knjiži na BiH.

"To je ključno rješenje u vezi sa imovinom i ako ga se budemo pridržavali, uskoro možemo doći do zakona", rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je ranije da od sutrašnjeg sastanka u Banjaluci očekuje dogovor o federalnim jedinicama sa predsjednicima SNSD-a i SDA.

Čović je istakao da je Hrvatima najvažnije da se sadašnje stanje promijeni, ali da to moraju podržati Bošnjaci i Srbi.

On je dodao da HDZ pri tome insistira da federalna jedinica, kao što je u Kreševskoj deklaraciji, ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Čović misli da je takvo razmišljanje i kod druge dvojice lidera Dodika i Tihića.

Prema njegovim riječima, u Prudu je dogovoreno da će se u novi ustav ugraditi sve potrebne izmjene, a najvažnija je tačka o novom teritorijalnoj organizaciji BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je ranije da će na sastanku u Banjaluci biti utvrđeni principi za donošenje novog ustava BiH.

''Nećemo raditi amandmane, ali ćemo napraviti principe, odnosno načela i to će biti smjernice za donošenje konkretnih rješenja'', rekao je Tihić.

Prema njegovim riječima, dokument trojice lidera bio bi upućen u parlament BiH koji bi utvrđivao amandmane i konkretna ustavna rješenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE