• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad saslušan u Tužilaštvu FBiH

Bivši oficir Al kaide je dao izjavu o raznim zločinima stranih državljana u BiH

 Ali Hamad saslušan u Tužilaštvu FBiH Izvor: MONDO

Tužilaštvo Federacije BiH (FBiH) saslušalo je bivšeg oficira Al kaide Ali Hamada na okolnosti svjedočenja o raznim zločinima stranih državljana u BiH, potrdio je Srni Duško Tomić, advokat Ali Hamada.

On je rekao da je Ali Hamad saslušan u njegovom prisustvu i da je sada u toku postupak.

Tomić je demantovao da je Tužilaštvo BiH pripremilo optužnicu protiv Ali Hamada zbog ratnih zločina, jer bi, kako je rekao, on kao njegov branilac to znao.

"To je dezinformacija, jer ja bih to znao. Kada je Ali Hamad pristao da svjedoči Haškom tribunalu tada mu je saopšteno da se saslušava kao svjedok i da Tribunal nema ni jedan pokazatelj da je on počinio ratne zločine", rekao je Tomić.

On je naveo da BiH mora zastati sa progonom Ali Hamada, dok Srbija ne donese odluku po njegovom zahtjevu o azilu.

"Podnošenjem zahtjeva za azil Ambasadi Srbije u BiH zaustavljen je progon Ali Hamada u Bahrein, jer se prema međunarodnim normama ne može lice protjerati iz BiH, niti bilo koje druge države protivno njegovoj volji dok se ne riješi pitanje zahtjeva države od koje progonjeno lice traži da ga primi", objasnio je Tomić.

On je podsjetio da je konzul Srbije posjetio Ali Hamada u srijedu, 21. januara, kada mu je svojeručno potpisao i uručio zahtjev za azil.

Tomić je objasnio da se zahtjev za azil koji je upućen faksom u Vladu Srbije ne smatra validnim i zbog toga je zahtjev uručen onako kako traži procedura.

On je dodao da ne zna da li će Ali Hamad podnijeti još nekoj zemlji zahtjev za privremeni boravak ukoliko Srbija ne primi, ali da vjeruje da odgovor iz Srbije neće doći brzo.

Tomić je dodao da razmišlja o povlačenju iz ovog predmeta, jer je, kako je rekao, sve poprimilo druge dimenzije i javljaju se ružne politikantske priče koje mogu da otežaju Ali Hamadov položaj.

"Plašim se sve više ljudi koji se pojavljaju oko njega, koji žele da `kao` njemu učine dobro. Zbog toga razmišljam o povlačenju. Sutra ću razgovarati sa Ali Hamadom i ukoliko ne eliminiše te dušebrežnike i ne budemo se nas dvojica opredijelila za nešto što je pravedno i pošteno ja mu neću biti advokat", rekao je Tomić.

Ali Hamad se od 30. decembra 2008. godine nalazi u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH, jer je nakon odslužene zatvorske kazne od 12 godina i devet mjeseci dobio rješenje o progonu iz BiH.

On je osuđen zbog učešća u organizaciji napada auto-bombom u Mostaru, a kaznu je odslužio u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Bivši oficir Al kaide i komandir jedinice u sastavu odreda "El mudžahedin" Ali Hamad rekao je da se ne želi vratiti u Bahrein, nego da će, kada dobrovoljno napusti BiH, utočište potražiti u Srbiji.

Prošle jeseni, Hamad je svjedočio i pred Haškim tribunalom u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH generala Rasima Delića o zločinima koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE