• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjesto jednog, dva visoka predstavnika?

Savjet za implementaciju mira u BiH mogao bi razdvojiti funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i specijalnog predstavnika EU.

 Umjesto jednog, dva visoka predstavnika? Izvor: MONDO


Savjet za implementaciju mira u BiH mogao bi da razdvoji funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i specijalnog predstavnika EU, pišu "Nezavisne novine" u broju od ponedjeljka,  pozivajući se na više izvora međunarodne zajednice u BiH.

Sagovornik "Nezavisnih" navodi da se model po kojem jedna osoba ima dvojaku ulogu pokazao vrlo neefikasnim i da mandati Kristijana Švrac-Šilinga i Miroslava Lajčaka u dvojnoj ulozi nisu donijeli očekivani rezultat zbog čega bi Savjet za implementaciju mogao donijeti odluku o imenovanju visokog predstavnika međunarodne zajednice, dok bi EU imenovala svog specijalnog predstavnika u BiH.

Isti izvor navodi da je moguće da predstavnik EU vodi i Delegaciju Evropske komisije u BiH i obavlja pripreme da Kancelarija specijalnog predstavnika EU preuzme dio nadležnosti od OHR-a.

"Novi visoki predstavnik bi u tom slučaju posao potpunog provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma priveo kraju nakon čega bi njegova kancelarija bila ugašena", objasnio je izvor.

Ideja o razdvajanju funkcija visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU prvi put će biti formalizovana u utorak, 27. januara na sjednici ambasadora Savjeta za implementaciju mira u BiH, nakon čega će uslijediti njihove konsultacije sa vladama zemalja članica Savjeta, rekao je sagovornik "Nezavisnih novina".

"Tek kada bude usaglašen model, počeće ozbiljne konsultacije o imenima budućih zvaničnika međunarodne zajednice u BiH", navodi sagovornik.

Ukoliko bude prihvaćen novi model, moguće je da SAD, koje su najveći donator OHR-a, dobiju funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, dok bi EU imenovala svog specijalnog predstavnika.

Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, u subotu je u Tuzli izjavio kako ne postoji pravna prepreka da njegova vlada predloži visokog predstavnika niti da sam preuzme ovu funkciju.

"OHR priprema pravnu analizu mogućih rješenja za imenovanje nasljednika aktuelnog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koja će ambasadorima PIC-a biti predstavljena u utorak. On će u ponedjeljak biti u Bratislavi, ali se odmah po preuzimanju dužnosti vraća u Sarajevo, gdje će učestvovati na sastanku PIC-a", rekao je portparol OHR-a Eldar Subašić.

Dodik: Odlazak Lajčaka dobra prilika

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da je prijevremeni odlazak Miroslava Lajčaka sa funkcije visokog predstavnika dobra prilika da međunarodna zajednica završi svoju misiju u BiH i da se razmotri odluka tranformacije OHR u kancelariju specijalnog evropskog predstavnika u BiH.

"Ovo je sjajna prilika da je međunarodna zajednica iskoristi i završi svoju misiju koliko-toliko uspješno. Uukoliko nastavi sa daljim `mrcvarenjem` na planu OHR, mislim da će se u budućnosti vidjeti da je to kompletan debakl", rekao je Dodik u nedjelju novinarima u Banjaluci.

Premijer RS je rekao da bez obzira u kojem obliku međunarodna zajednica bude prisutna u BiH, ona treba da ima partnerski odnos sa domaćim vlastima uz njihovu saglasnost za takav aranžman.

Dodik je ponovio da se protivi bilo kojim mjerama koje bi podrazumijevale nametnuta rješenja u BiH, jer to, kako je naglasio, nije više moguće, niti će se tolerisati, bez obzira što neki u BiH nastoje da do toga dođe.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE