• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor "trojke" o Brčkom, imovini i popisu

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović dogovorili su osnovna načela funkcionisanja BiH.

 Dogovor "trojke" o Brčkom, imovini i popisu Izvor: MONDO

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović dogovorili su na sastanku u Banjaluci zajedničku izjavu o Ustavu BiH, amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brčko Distrikta BiH, te način rješavanja državne imovine.

Prema zajedničkoj izjavi koju su potpisali na sastanku u Banjaluci, BiH je decentralizovana država organizovana na tri nivoa vlasti.

Srednji nivo vlasti sastavljen je od četiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka teritorijalna jedinica zasnovana na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

U tom dokumentu ističe su da je BiH suverena država u međunarodno priznatim granicama, kao i da je BiH demokratska, socijalna i sekularna država zasnovana na vladavini prava i načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Konkretne prijedloge ustavnih rješenja stranke će, u skladu sa ovom zajedničkom izjavom, međusobno razmijeniti do narednog sastanka koji će biti održan u Mostaru 23. februara, čiji će domaćin biti Čović, naglašava se u zajedničkoj izjavi.

Do tada oni će razmotriti i pitanje dvojnog državljanstva za sve građane BiH, ističe se u izjavi koju je novinarima pročitao Dodik.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH postigli su dogovor i o amandmanu na Ustav BiH za rješenje pravnog statusa Brčko distrikta.

Prema ovom amandmanu, Brčko distrikt postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnost institucija BiH. Njegova teritorija je u zajedničkoj svojini (kondominijum) entiteta.

To je jedinica lokalne samouprave sa vlastitim institucijama i propisima, sa ovlaštenjima i statusom iz konačne odluke Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog. Odnos Brčko distrikta i institucija BiH i entiteta može se urediti zakonom, ističe se u ovom amandmanu.

U amandmanu se navodi da je Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta koji se može javiti između jednog ili svih entiteta i Brčko distrikta.

"Svaki takav spor jedino može pokrenuti većina poslanika Skupštine distrikta, koja uključuje najmanje jednu trećinu izabranih poslanika iz reda od svakih konstitutivnih naroda", zaključuje se na kraju ovog amandmana.

Trojica lidera dogovorila su da imovina koja je predmet zakona o državnoj imovini BiH jeste imovina BiH koja će se, shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona, podijeliti između institucija BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta i opština.

Imovina će se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma. Stranke traže da komisija za izradu zakona i Savjet ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odlaganja.

Radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih lica, stranke potpisnice zajedničke izjave dogovorile su se da zatraže od Savjeta ministara BiH da nađe mogućnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM koji će se primjenjivati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva, putem državne Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je današnjim potpisivanjem zajedničke izjave trojice stranačkih lidera o Ustavu BiH definitivno riješeno pitanje statusa Brčko distrikta, popisa stanovništva i pitanje državne imovine u BiH.

"Na ova pitanja stavili smo tačku, a otpočeli smo pitanja ustavnih promjena, koje će se razmatrati na sastanku trojice stranačkih lidera 23. februara u Mostaru, čiji će domaćin biti lider HDZ-a BiH Dragan Čović", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Čovićem i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem u Banjaluci.

Lider SDA Sulejman Tihić smatra da je današnja izjava trojice stranačkih lidera u BiH hrabar potez u smislu preuzimanja odgovornosti za važna pitanja u BiH.

"Smatram da smo postigli još jedan napredak u pravcu daljih pojašnjenja dogovora iz Pruda i definisanja nekih odgovora na neka pitanja koja su bila sporna", rekao je Tihić i naglasio da je zajedničkom izjavom zaključena rasprava o državnoj imovini, popisu stanovništva i statusu Brčkog distrikta BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da današnja izjava i dogovori nemaju alternativu, te uputio poziv ostalim političkim partijama da je podrže.

"Mislim da bi svi trebalo da budu ohrabreni ovim dogovorom, jer je to dokaz da domaći političari mogu postići kompromis o važnim pitanjima u BiH", istakao je Čović, dodavši da su zajedničkom izjavom završeni svi elementi Prudskog dogovora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE