• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprečne reakcije na banjalučki dogovor

Oprečne reakcije na sporazum trojice lidera najjačih stranaka u BiH. Opozicione stranke nezadovoljne.

 Oprečne reakcije na banjalučki dogovor Izvor: MONDO

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ocijenio je da danas postignuti dogovor znači uspostavljanje četiri ekonomska regiona koji neće uvažavati sadašnje entitetske linije razgraničenja izmedju Federacije BiH i Republike Srpske.

Tihić i lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović u ponedjeljak su u Banjaluci postigli dogovor o osnovnim načelima funkcionisanja BiH.

Prema tom dogovoru, BiH je suverena država u medjunarodno priznatim granicama, decentralizovana i organizovana na tri nivoa vlasti, s tim da je srednji nivo vlasti sastavljen od četiri teritorijalne jedinice.

"Ovi regioni će biti pravljeni prema odredjenim geografskim, istorijskim i ekonomskim principima koji neće uvažavati entitetske linije", kazao je Tihić u specijalnoj emisiji "60 minuta" Televizije Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, centri tih regiona bili bi Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla.

Upitan da prokomentariše izjavu da princip uspostavljanja četiri teritorijalne jedinice neće dovesti u pitanje cjelovitost Republike Srpske (RS), Tihić je odgovorio da "to kaže Dodik, a da on (Tihić) tvrdi drugačije".

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić ocijenio je da današnji dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ BiH znači "podjelu Federacije BiH".

"Dodik je rekao da RS ostaje neupitna. Dakle, svi ovi regioni se odnose na Federaciju BiH, što znači da ćemo imati entitet sa hrvatskom većinom i stonim gradom Mostarom, da će Posavina ostati u RS, da ćemo imati distrikt Sarajevo i Bošnjake sabijene u tuzlanskom, zeničkom i bihaćkom getu ili enklavi", rekao je Silajdžić u emisiji "60 minuta".

Reagujući na ovakvu njegovu tvrdnju, Tihić je kazao da "Silajdžić izmišlja, jer to ne piše ni u jednom dokumentu".

Iz Silajdžoćeve Stranke za BiH ranije danas je ocijenjeno da su nedorečeni pojedini dijelovi izjave koju su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović, a posebno oni koji se odnose na formiranje četiri teritorijalne jedinice.

Iz Stranke za BiH ističu da ostaju pri ranijem stavu da državna imovina mora biti uknjižena kao vlasništvo BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Sporazumom o sukcesiji, a da kod popisa stanovništva ostaju pri kriterijima Eurostata i UNDP-a.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija ocijenio je da je današnji banjalučki dogovor Dodika, Tihića i Čovića "sporazum za novi nesporazum".

Prema njegovim riječima, različito interpretirajući dijelove dogovora, trojica lidera su dokazali da se "ne mogu dogovoriti ni o tome šta su se dogovorili".

Prema njegovim riječima, prema izjavama Tihića, Dodika i Čovića istovremeno ostaje i RS, i uvodi se treći entitet i uspostavljaju četiri regiona, što nije moguće napraviti u isto vrijeme i na istom prostoru.

Srpska demokratska stranka (SDS), najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj, saopštila je danas da je zapanjena zajedničkom izjavom trojice lidera vladajućih stranaka u BiH, Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, u kojoj se zalažu za "suverenu BiH, čiji srednji nivo vlasti čine četiri teritorijalne jedinice".

"Ovakvo otvoreno pristajanje lidera SNSD Milorada Dodika za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije ništa drugo nego besrmana izdaja i prevara gradjana RS", ocijenila je u saopštenju SDS.

SDS smatra da se "od dobijenih izbora na obećanju sprovodjenja refrenduma o samostalnosti RS i vraćanju prenesenih nadležnosti idu do zalaganja za suverenu BiH, koja će se sastojati od četiri teritorijalne jedinice".

SDS pita na osnovu čega Dodik smatra da ima pravo da donese odluku o napuštanju Dejtonskog sporazuma i zamjeni RS kao jednog od dva ravnopravna entiteta, za jednu od četiri teritorijalne jedinice srednjeg nivoa vlasti.

"Nije teško nazreti da bi dve teritorijalne jedinice bile sa većinskim bošnajčkim stanovništvom, a po jedna sa većinskim srpskim i hrvatskim", kaže se u saopštenju.

Predsednik Demokratske partije (DP) i bivši predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je da bi uspostavljanje četiri teritorijalne jedinice na srednjem nivou vlasti u BiH značilo potkopavanje Dejtonskog sporazuma.

On je banjalučkoj Alternativnoj televiziji (ATV) izjavio da bi to bilo "političko samoubistvo RS".

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE