• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nismo dogovorili podjelu BiH!

Dodik je nazvao neistinama informaciju da je na jučerašnjem sastanku u Banjaluci dogovoreno da BiH bude podijeljena u četiri ekonomske jedinice.

 Dodik: Nismo dogovorili podjelu BiH!  Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da RS ostaje ovakva kakva jeste, politički i teritorijalno.

Dodik je nazvao neistinama informaciju da je na jučerašnjem sastanku u Banjaluci dogovoreno da BiH bude podijeljena u četiri ekonomske jedinice.

"To nije tačno, a ako je Tihić zaista rekao da će BiH biti podijeljena na četiri ekonomske regije, onda je to njegovo `vađenje` u Sarajevu", rekao je Dodik sinoć za BN televiziju.

Premijer Dodik je naglasio da je RS entitet koji ne može ničim biti doveden u pitanje i dodao da će "prije propasti BiH nego RS".

"Rekli smo da je BiH decentrilazovana država sa četiri teritorijalne organizacije. Bilo je riječi i o četiri federalne jedinice, od čega je jedna RS, a Tihić je tražio da ta formulacija glasi četiri teritorijalne jedinice", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Premijer RS je ponovio da u izjavi koju su juče potpisali ne piše bilo šta što bi moglo da asocira na prestanak postojanja RS. "RS je neprikosnovena i ovjerena Dejtonom", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Tihiću jasno prenio da nema bilo kakvog razgovora o RS i njenoj postojanosti. "Oni mogu da podijele FBiH, to odgovara HDZ-u i nekim drugim partijama", rekao je Dodik.

Premijer Srpske je naveo da su na jučerašnjem sastanku razgovarali i o Sarajevu kao distriktu, ali o dijelu Sarajevu koji je u FBiH, a ne o Istočnom Sarajevu koje pripada RS.

Kada je riječ o državnoj imovini, Dodik je naglasio da je u prudskom sporazumu jasno rečeno da će imovina koja pripada institucijama BiH biti knjižena na nivo BiH, a ona koje ne pripada biće knjižena entitetima.

"Sačinićemo sporazum o tome koja imovina kome pripada i na bazi tog sporazuma imovina će biti upisana u vlasništvo", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Dejtonski mirovni sporazum osnov za uređenje BiH.

"Nema više reformi koje zadiru u kapacitet RS. Ako prepoznamo da Republika Srpska u okviru BiH ima mjesta u EU spremni smo da to mjesto zauzmemo. Ako želite da ukinete RS, zaboravite priču o evropskim integracijama", naglasio je Dodik.

Premijer RS je rekao da je dogovoreno da se ustavna promjene vrši preko amandmana, što znači da se uvažavaju osnove Dejtonskog sporazuma.

"Dejtonski sporazum ne može da bude promijenjen, neke stvari zajednički možemo da promijenimo, ali to sigurno neće biti ono što sanjaju pojedini političari u Sarajevu", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE