• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredna sjednica zbog dogovora trojke?

Radikali traže vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS zbog dogovora lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

 Vanredna sjednica zbog dogovora trojke? Izvor: MONDO

Srpska radikalna stranka  zatražila je vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS, koje mora da se održi prije 23. februara, kada je u Mostaru zakazan nastavak razgovora lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica smatra da je  zajednička izjava lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH "najžešći i do sada najradikalniji udarac Dejtonskom sporazumu".

"Dogovor trojice lidera je presedan koji je vrlo opasan za RS, ali i za BiH", rekao je Mihajlica novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, prijedlogom za četiri teritorijalne jedinice Dodik je otvorio "Pandorinu kutiju", što je opasan eksperiment za RS.

On je pozvao predsjednika RS Rajka Kuzmanovića da podnese ostavku, jer, kako je rekao, ne čini ništa na jedinstvu RS i ne štiti njene interese.

I Srpska demokratska stranka (SDS), najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj, saopštila je da je zapanjena zajedničkom izjavom trojice lidera vladajućih stranaka u BiH, u kojoj se zalažu za "suverenu BiH, čiji srednji nivo vlasti čine četiri teritorijalne jedinice".

"Ovakvo otvoreno pristajanje lidera SNSD Milorada Dodika za napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije ništa drugo nego besrmana izdaja i prevara gradjana RS", ocijenila je u saopštenju SDS.

SDS smatra da se "od dobijenih izbora na obećanju sprovodjenja refrenduma o samostalnosti RS i vraćanju prenesenih nadležnosti idu do zalaganja za suverenu BiH, koja će se sastojati od četiri teritorijalne jedinice".

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je sa nekoliko strana čuo različite informacije o tome šta je dogovoreno na jučerašnjem sastanku lidera SNSD, HDZ BiH i SDA u Banjaluci i dodao da je to neozbiljno i štetno za BiH.

"Lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA moraju imati poseban sastanak da se dogovore o tome šta su se dogovorili", rekao je Silajdžić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da podržava dogovor iz Banjaluke ako to znači četiri regije u BiH bazirane na ekonomskim kriterijumima, ali da je "problem što se javio premijer RS Milorad Dodik i rekao da to sve skupa nije istina".

Silajdžić je dodao da podjele BiH neće biti, te da "ima dovoljno snaga koje će to da spriječe".

Bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da od Savjeta za provođenje mira, koji danas zasjeda u Sarajevu, očekuje da ne podrži dogovore koji, kako je naveo, ne postoje, i da se konačno o BiH razgovara ozbiljno.

"Uvijek je problem u detaljima", rekao je Silajdžić i pozvao sve aktere da se ozbiljno dogovaraju o situaciji u BiH.

Silajdžić je rekao da nije prisustvovao današnjem sastanku kod predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, sazvanom radi dogovora o daljim aktivnostima u procesu evroatlantskih integracija.

"Špirić se stalno poziva na saradnju da svi skupa radimo za BiH, a istovremeno se ne ponaša tako. Kada on bude ozbiljno radio ono što kaže i kada se bude tako ponašao, onda možemo razgovarati", rekao je Silajdžić i dodao da je posljednji primjer "blokiranje" odlaska Osmana Topčagića u Brisel.

(MONDO/Srna, foto: Nezavisne)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE