• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikalci zdravstva u klin, Dodik u ploču

Dodik poručio sindikalcima da Vlada ne može prihvatiti "prekoračenje osnovnog budžetskog okvira zbog plata zdravstvenih radnika".

 Sindikalci zdravstva u klin, Dodik u ploču Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik predstavnicima tri sindikata u zdravstvu dao je rok da do nedjelje, 1. februara, predlože novi poseban kolektivni ugovor u oblasti medicine i socijalne zaštite.

U suprotnom, prijedlog zakona o platama za medicinare biće upućen u parlamentarnu proceduru, kako je bilo i predviđeno.

Nakon iznenadnog sastanka Dodika, ministra zdravlja Ranka Škrbića i predstavnika sindikata, kojem je prethodilo bezuspješno troipočasovno zasjedanje Ekonomsko-socijalnog savjeta, premijer nije davao izjave.

U saopštenju Vlade RS je navedeno da je Dodik poručio sindikalcima da Vlada ne može prihvatiti "prekoračenje osnovnog budžetskog okvira zbog plata zdravstvenih radnika".

"Do 1. februara moramo uručiti premijeru zajednički usaglašeni kolektivni ugovor. To znači da planirani zakon neće ići u skupštinsku proceduru", tvrdi za "EuroBlic" predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

On kaže da je budžetom za 2009. predloženo 251 milion KM za plate u zdravstvu, te da će sindikalci "pravedno" predložiti raspodjelu tog novca.

Sindikalci ne prihvataju, da se plate medicinarima regulišu zakonom, nego kolektivnim ugovorom, te ne prihvataju da topli obrok i regres budu isplaćivani kao dio plate.

Takođe, nisu prihvatili predviđena smanjenja plata do deset odsto.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Zdenko Stupar nagovijestio je da će, između ostalog, predložiti smanjenje plata koje će više ići na "štetu" rukovodstva zdravstvenih ustanova, nego radnika.

"Izvjesno je da će biti smanjena plata radnicima, ali još ne znamo koliko. Vlada je predložila previše smanjenja", naveo je Stupar.

Resorni ministar je u januaru prošle godine potpisao kolektivni ugovor sa sindikatima o platama zdravstvenih radnika koji je garantovao povećanje cijene rada za 40 odsto.

Samo dva mjeseca poslije, Škrbić je naredio direktorima zdravstvenih ustanova da isplaćuju plate umanjenje za deset odsto, "zbog neodrživosti budžeta". Sindikalci to nisu prihvatili i tražili od Škrbića da povuče naredbu. Međutim, Ministarstvo je prošle sedmice predložilo zakon o platama bez prethodne konsultacije sa sindikatima.
Iako je Škrbić u februaru donio rješenje po kojem maksimalna plata direktora u zdravstvenoj ustanovi može da bude 3.800 KM, one su u novembru u nekim slučajevima bile skoro duplo veće.

Po zvaničnim podacima, samo je direktorima u 71 zdravstvenoj ustanovi u RS isplaćeno je skoro 240.000 KM za novembarske plate i to smanjene za deset odsto po zahtjevu Vlade RS.

Tako su direktoru Doma zdravlja u Čajniču Milanu Tupešu isplaćene 6.082 KM, dok je recimo direktoru najveće zdravstvene ustanove u RS Kliničkog centra Banjaluka Mirku Stanetiću novembarska plata bila manja od njegove za 2.000 KM.

Na ovom "nelogičnom platnom spisku" je Dom zdravlja u Han Pijesku, gdje je direktor Ljubivoje Supić primio 5.397 KM, dok je direktoru DZ Kalinovik Željku Elezu novembarska plata iznosila 4.688 KM.

"Nedostatak kadra, posebno u manjim sredinama, uzrokuje da direktori obavljaju i poslove doktora medicine u dežurstvu, odnosno pripravnosti, te imaju primanja i po tom osnovu", objašnjavaju za isti list u Ministarstvu zdravlja RS razlog enormnih primanja direktora.

Oni smatraju da će predloženi zakon o platama u zdravstvu doprinijeti racionalizaciji poslovanja i ujednačavanju kriterijuma kod obračuna plata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE