• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić očekivao pohvale, ne kritike

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je da ga čudi oštra negativna reakcija bošnjačke javnosti na dogovor tri lidera.

 Tihić očekivao pohvale, ne kritike Izvor: MONDO

Tihić je rekao da je "priča o četiri teritorijalne jedinice samo taknuta i da će se o tome tek razgovarati", ali da su napravljeni veliki koraci u rješavanju akutnih problema državne imovine, statusa Brčkog, dvojnog državljanstva i izbjeglica.

On je za "Dnevni avaz" kazao da je očekivao pohvale, ali da su javnost možda izmanupulisali političari koji nisu sposobni da se ogovaraju i rade, već samo ruše", aludirajući na lidera Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića.

Komentarišući moguće formiranje četiri regiona u BiH, Tihić je objasnio da bi se region Tuzle prostirao na sjeveru do Save i na istok do Drine.

"Banjalučki region bi obuhvatao Krajinu. Sarajevski bi, pored Kantona Sarajevo, zahvatao prostor do Drine i dio srednje Bosne, a mostarski region bi se protezao od granice Crne Gore do Glamoča i Drvara", rekao je predsjednik SDA.

On je izjavio da se nada da će se promjenama u Ustav BiH ugraditi odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima - da svaki gradjanin ima pravo da bira i bude biran, bez obzira na to gde živi u BiH.

"Preciziraće se nadležnosti države, srednjeg nivoa i lokalne zajednice. Postojaće i značajan deo ovlašćenja koje će biti zajednička - države i srednjeg nivoa vlasti", izjavio je Tihić.

Kazao je i da se nada uvodjenju institucije predsjednika umjesto članova Predsjedništva, premijera umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, najmanje još dva državna ministarstva i većeg broja državnih poslanika od sadašnjeg.

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, prije dva dana su u Banjaluci postigli načelan dogovor o promjeni Ustava BiH.

Dogovor je najviše kritikovao Haris Silajdžić, ocijenivši da se dogovoreni ciljevi podjele nisu mogli ostvariti ni "agresijom na BiH".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE