• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulazak u NATO podržava 74 odsto građana

Nastojanja BiH da se pridruži NATO-u podržava 74 odsto građana, rezultat je ankete sprovedene u Sarajevu, Banjaluci, Trebinju i Mostaru.

 Ulazak u NATO podržava 74 odsto građana Izvor: MONDO

U ovoj anketi, koja je sastavni dio Informacije Ministarstva odbrane BiH, koju je na današnjoj sjednici usvojio Savjet ministara BiH, 71 odsto ispitanika se izjasnilo da NATO posmatra u pozitivnom svjetlu. U Republici Srpskoj taj procenat iznosi 30, a u Federaciji BiH 89 odsto.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare nakon tematske sjednice Savjeta ministara BiH posvećene NATO integracijskom procesu BiH, da je 71 odsto ispitanika reklo da je nedovoljno informisano o NATO procesima u BiH.

NATO koordinacioni tim obavezan je da ovu informaciju dostavi svim nosiocima provođenja komunikacijske strategije BiH, te da pokrene aktivnosti u vezi sa izradom akcionog plana ove strategije, nakon što je usvoji Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je informacije Ministarstva odbrane BiH o Individualnom partnerskom akcionom programu /IPAP/ BiH i o programima saradnje i učestvovanja BiH u NATO programu Partnerstvo za mir - Proces planiranja i analize /PARP/, Individualni partnerski plan /IPP/ i Intenzivirani dijalog /ID/IDD/.

Špirić je istakao da je IPAP BiH najvažniji dokument u daljnjem napredovanju BiH prema evroatlanstkim integracijama i da je završeno 85 odsto od planirane 291 aktivnosti, što je prema NATO standardima veoma dobar stepen realizacije.

Preostalih 15 odsto odnosi se na otvorena pitanja iz ostalih segmenata - ubrzavanje policijske reforme, usvajanje potrebnih zakona, rješavanje pitanja imovine.

Prema njegovim riječima, visok procenat realizacije i obaveza proisteklih iz drugih programa saradnje, kao što su PARP, IPP i ID potvrđuju postojanje političkog konsenzusa u BiH u daljnjem napredovanju u evroatlantskom procesu.

NATO koordinacioni tim Savjeta ministara BiH zadužen je da, nakon što izvještaj usvoji Savjet ministara BiH, distribuiše tromjesečni izvještaj o realizaciji IPAP-a i drugih programa za period od 2008. do 2010. godine svim ministarstvima BiH, Direkciji za evropske integracije /DEI/ i Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH.

Ministarstva BiH, DEI i OBA zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti, nastave realizaciju planiranih aktivnosti u okviru programa IPAP, PARP, IPP i ID prema vremenskim rokovima definisanim ovim programima.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o realizaciji Akcionog plana za realizaciju aktivnosti BiH u približavanju NATO-u za period od 31. oktobra prošle do 1. aprila ove godine u kojoj je naglašeno da realizacija Akcionog plana sa planirane 24 aktivnosti ide planioranom dinamikom.

Nosioci realizacije plana zaduženi su da obezbijede adekvatnu i pravovremenu implementaciju planiranih aktivnosti BiH na približavanju NATO u predstojećem periodu do održavanja NATO samita u aprili.

Savjet ministara BiH donio je odluku o uspostavljanju Radne grupe za izradu NATO komunikacijske strategije BiH koja je dužna da pripremi Prijedlog NATO komunikacijske strategije BiH i dostaviti ga Savjetu ministara BiH na odobrenje, uz prethodno pribavljeno pozitivno mišljenje NATO koordinacijskog tima Savjeta ministara BiH.

Sve aktivnosti u vezi sa izradom NATO komunikacijske strategije odvijaće se u uskoj saradnji sa NATO štabovima u Briselu i Sarajevu, kao i Ambasadom Norveške u BiH.

Špirić je današnju sjednicu ocijenio kao jednu od najboljih, istakavši da je ona sazvana i kako bi se pokazalo da nosilac aktivnosti NATO integracijskih procesa nije isključivo Ministarstvo odbrane nego da je to državni projekat koji traži brigu svih institucija vlasti i da je ovo projekat koji ima najširu podršku države.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE