• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lalović i Škiljević: Nismo krivi!

Radoje Lalović i Soniboj Škiljević izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za optužnicu koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti.

 Lalović i Škiljević: Nismo krivi! Izvor: MONDO

U optužnici tužilaštva BiH navodi se da su Lalović u svojstvu upravnika i Škiljević kao zamjenik upravnika Kazneno popravnog doma "Butmir" na Kuli u opštini Ilidža od maja do sredine decembra 1992. godine učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva.

Optuženi su navodno civile nesrpske nacionalnosti koje su dovodili pripadnici Vojske i policije Srpske Republike BiH smještali u neuslovne logorske prostorije u kojima su bili zatvoreni u nečovječnim uslovima.

U optužnici se navodi da Lalović i Škiljević, iako su znali, nisu ništa preduzeli da bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatvorene civile na nepoznate lokacije, gdje su ih ubijali.

Prema optužnici, stražari su uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike, te su u saradnji sa civilnim i vojnim vlastima izvan logora, odobravali sačinjavanje novih spiskova zatvorenika koji su odvođeni na prinudni rad.

Određen broj zatvorenika izgubio je život tokom izvođenja radova na borbenim linijama, navodi se u optužnici.

Sudija za prethodno saslušanje Ljubomir Kitić naknadno će odlučiti o zahtjevu advokata Refika Serdarevića i Fahrije Karkina koji su zbog kompleksnosti predmeta zatražili dodjelu dodatnih branilaca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE