• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski simboli nepoželjni na grbu FBiH

Bošnjaci i Hrvati usprotivili se prijedlogu da se na grbu i zastavi Federacije BiH nađu srpski simboli

 Srpski simboli nepoželjni na grbu FBiH Izvor: MONDO

Ako glasate za grb Federacije BiH na kojem se nalazi simbol dvoglavog orla sa četiri „S", dabogda vam se ruka osušila! Ovom kletvom poslanik SDA Irfan Ajanović obratio se u srijedu poslanicima u Parlamentu FBiH prilikom rasprave o novom grbu i zastavi Federacije BiH, piše "Press RS".

Tokom rasprave o novim simbolima Federacije BiH, iskazana je ogromna netrpeljivost prema bilo kojem srpskom znaku koji bi se eventualno mogao pojaviti na novim simbolima FBiH. Uglavnom zbog toga, ali i nekih drugih razloga, poslanici federalnog parlamenta su predlog ovog zakona vratili na ponovno razmatranje nadležnoj komisiji. Upućeni tvrde da su predlozi novog grba FBiH bili toliko smiješni da poslanici nisu mogli da sakriju smijeh.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH od pre dve godine kojom su tadašnja obilježja entiteta proglašena neustavnim, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobili su u utorak priliku da se izjasne o tri prijedloga grba i zastave koje je, nakon javne rasprave, u proceduru uputila nadležna parlamentarna komisija. Prijedlozi zastava nisu sadržavali nikakve nacionalne simbole, dok su dva grba bila neutralna, a jedan je sadržavao obilježja naroda. Upravo oko nacionalnih simbola izbila je burna polemika u kojoj su padale teške riječi. Hrvati su prijetili da neće podržati nijedno rješenje ako se na njemu ne nalazi „stoljetni hrvatski grb", dok su Bošnjaci bili podjeljeni.

Jedini poslanik iz srpskih partija u Predstavničkom domu Dragan Bauk iz SNSD-a kaže za Press RS da se rasprava o simbolima pretvorila u pravi cirkus i lakrdiju u kojoj se nikako nije moglo doći do rešenja.

"Jedini logičan ishod je bio da se svi predlozi vrate komisiji, pa da ona preduzme dalje korake! Dobili smo tri prijedloga grba i zastave i samo jedan prijedlog grba sadržavao je nacionalna obeležja! Ja sam podržao upravo taj prijedlog. I Hrvati su insistirali na takvom rješenju, dok su Bošnjaci bili podjeljeni. Istina, Bošnjaci su bili jedinstveni u stavu da nikakav simbol Nemanjića ne sme da uđe u federalne simbole! Prštalo je na sve strane i u takvoj atmosferi nije se moglo doći do rješenja", ističe Bauk.

Heraldičar Branko Marušić za Press RS kaže da, ako se u obzir uzmu pravila struke, nijedan od tri predložena grba ne simbolizuje ravnopravnost konstitutivnih naroda u FBiH. On smatra da je cijeli posao urađen krajnje neozbiljno, bez želje da se završi na pravi način.

"Ni u jednom rješenju nema ravnopravnosti! U prijedlogu grba u čijem sastavu su nacionalna obilježja, Bošnjaci i Hrvati su predstavljeni ljiljanom na zelenoj podlozi i šahovnicom, što je u redu. Srbe, međutim, nikako ne može predstavljati zastava RS, koja je u štitu! Ni u ostala dva prijedloga koji su, kao neutralni, nema ni „n" od neutralnosti. Tu su raspoređene zelena, plava i crvena boja. Tako bi navodno Bošnjake trebalo da simbolizuje zelena, a Srbe i Hrvate ostale dve boje! Pa, koji Srbin može da se prepozna isključivo u tim bojama", kaže Marušić.

On ističe da se, osim ravnopravnosti, krše i druga heraldička pravila poput naslanjanja žute i bijele boje u prijedlozima grba. Zato, kaže Marušić, cijeli ovaj posao nema svjetlu perspektivu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE