• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krečili stanove radioaktivnom bojom!

Više od 15 godina u prizemlju zgrade vlade u Sarajevu (sada Parlament BiH) bilo je smješteno više stotina litara radioaktivne boje, pigmenta radiuma.

 Krečili stanove radioaktivnom bojom! Izvor: MONDO

List navodi da je riječ o radioaktivnom pigmentu ruskog proizvođača za koji je malo ko znao, kao i za šta je bio namijenjen.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju /IAEA/ iz Beča ovaj podatak i postojanje svojevrsne "bombe" u centru Sarajeva otkrila je u sklopu projekta koji je radila u BiH.

Bivši vojnik Armije BiH izjavio je za "Večernji list" da su u ratu vojnici kantama nosili pigment i bojili stanove i fasade, te ga dijelili i drugima da oboje unutrašnje prostorije.

On tvrdi da je nakon rata dosta vojnika umrlo od raznih teških bolesti i da se sumnja, mada nikada nije potvrđeno, da je to povezano sa "bojom za fasade".

Nadležni tvrde da je sada to područje sigurno, iako stručnjaci navode da je potrebno više od 1500 godina da ovakav opasni sastojak nestane iz prirode.

Unutrašnjost sobe u kojoj su se nalazile bačve postala je kontaminirana i radioaktivnost se mogla izmjeriti unutra i u okolini prostorije.

Soba nije imala nikakvo osiguranje i svako je mogao da dođe u kontakt s bačvama.Postojao je ozbiljan rizik curenja ili širenja radioaktivnosti u obližnji prostor.

Stručnjaci IAEA pomogli su Federalnom zavodu za javno zdravlje tokom 1998. godine, dali im specijalizovane nerđajuće čelične kontejnere i opremu potrebnu za provođenje operacije izmještanja opasnog materijala.

Soba u kojoj je bilo skladište radioaktivne boje dekontaminirana je, a zapečaćene bačve koje sadrže opasnu boju, zajedno sa radioaktivnim otpadom, izmještene su izvan grada na sigurnu lokaciju, navodi se u tadašnjem izvještaju IAEA.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE