• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pak za primjenu banjalučkog dogovora

Pak smatra da je vrijeme da političari počnu sprovoditi dogovor iz Banjaluke, ako žele da se pređe sa OHR-a na Kancelariju specijalnog predstavnika EU

 Pak za primjenu banjalučkog dogovora Izvor: MONDO

Bosni i Hercegovini više neće biti potreban visoki predstavnik ako počne da se provodi dogovor iz Banjaluke, izjavila je šef Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak.

Ona je ocijenila da je "dobar trenutak" da se pređe sa OHR-a na Kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR) i dodala da je uslov za to da ono što je dogovoreno u Banjaluci, a prije toga u Prudu, bude stvarno implementirano.

"Ali, ako to budu samo priče i slovo na papiru, onda ne treba mijenjati situaciju, već zadržati bonska ovlaštenja", rekla je Doris Pak za "Dnevni avaz".

Ističući da se još ne zna ko će biti novi visoki predstavnik, ona je potvrdila da u Briselu još traje diskusija da li će biti imenovan novi visoki predstavnik s obje funkcije ili će biti izabran samo specijalni predstavnik EU.

Miroslav Lajčak odlazi sa funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nakon što je prihvatio mjesto ministra inostranih poslova Slovačke.

Špirić: Moguće ispuniti uslove

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da postoje šanse da BiH do naredne sjednice Savjeta za provođenje mira /PIK/ ispuni uslove za tranziciju OHR-a.

"Šanse uvijek postoje i mislim da to moramo imati kao cilj unutar BiH. Nisam siguran da tu imamo jedinstven stav. Lično, mislim da bi to bilo dobro, ali oni koji žele jači uticaj visokog predstavnika i OHR-a, vjerujem da će raditi u kontra pravcu, a to znači produkovati krizu da bi se to desilo", izjavio je Špirić za Radio "Dojče vele".

Špirić ističe da je za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU potreban sporazum o ranije postavljenim uslovima i smatra da su u tom pogledu lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović pronašli rješenje koje treba primijeniti.

Komentarišući razmimoilaženja trojice lidera, potpisnika prudskog sporazuma, Špirić je rekao da "ne može da se čudom načudi da dogovor, kao vrhunski cilj, ili kao model uspjeha ove zemlje, nije podržan sa svih strana".

"Način na koji su ispraćeni dogovori u Banjaluci ove trojice lidera ponekad me ostavljaju bez riječi. Ne mogu da vjerujem da postoji neko protiv dogovaranja kao načina rješenja problema unutar BiH", istakao je Špirić.

Govoreći o prioritetima Savjeta ministara BiH, Špirić je rekao da je dogovoreno da se primat da zakonima koji su prioritet iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja i Evropskog partnerstva.

"U tom smislu su bitne i strategije. Na primjer, ove godine ćemo raditi strategiju zapošljavanja na nivou BiH, ali će prioritet biti zakonodavstvo, koje se odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bismo se kretali evropskim i evroatlantskim putem BiH", naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Špirić je rekao, komentarišući angažman visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, da spada u onu kategoriju ljudi koji misle da se BiH mora okrenuti sebi, a ne visokom predstavniku, bez obzira ko to bio.

"Mislim da on ima dobre namjere prema BiH, da je pokušao obezbijediti evoluciju sistema kako bi došlo do dogovora unutar BiH, što je naša budućnost. Nažalost, imam osjećaj da nije bilo razumijevanja prema njegovim namjerama ni unutar Evropske unije, a nažalost, ni unutar BiH i tu smo platili cijenu", kaže Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE