• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću sugerisano angažovanje advokata

U odluci se navodi da "nema sumnje da se, odlukom da se sam brani, optuženi lišava pomoći koju bi mogao da mu pruži dobro opremljen tim odbrane".

 Karadžiću sugerisano angažovanje advokata Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je primjedbe bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića u vezi sa formiranjem i finansiranjem tima njegove odbrane i potvrdilo da se Sekretarijat u svojim odlukama pridržavao pravila suda.

U donošenju odluke, sudsko vijeće se pozvalo na dio odluke Žalbenog vijeća na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, u kojom se ukazuje na posljedice odluke da se optuženi sam brani.

U odluci se navodi da "nema sumnje da se, odlukom da se sam brani, optuženi lišava pomoći koju bi mogao da mu pruži dobro opremljen tim odbrane".

"Optuženi koji odluči da se sam brani odriče se mnogih pogodnosti koje može da ima ako ga zastupa branilac. Na to što pravni sistem poštuje odluku tuženog da se odrekne prava na advokata, mora biti uzvraćeno prihvatanjem odgovornosti za nedostanke koji dolaze s takvim izborom", navodi se u odluci sudskog vijeća.

Karadžić se, povodom formiranja i finansiranja tima njegove odbrane, prvi put obratio sudu u novembru prošle godine. On je prethodno u obraćanju Sekretarijatu potvrdio odluku da se sam zastupa i izjavio da nije u mogućnosti da sam plati svoje pravne savjetnike.

Pozivajući se na složenost i značaj svog predmeta, Karadžić je tražio da se postavi najmanje tri pravna savjetnika, koji bi bili plaćeni na nivou "prijatelja suda" ili savjetnika koji brane druge optužene, kao i pet pomoćnika u svojstvu pomoćnog osoblja.

Karadžić je u oktobru obaviješten da je Peter Robison postavljen za njegovog pravnog savjetnika, a Milivoje Ivanišević za istražitelja u tom predemetu a ujedno su postavljeni uslovi za finasiranje njihovog rada i rada ostalih članova odbrane, koji bi mogli biti imenovani u budućnosti.

Za drugog Karadžićevog pravnog savjetnika u novembru je postavljen Goran Petronijević, poslije čega se optuženi sudu obratio tražeći da se preispita odluka o finansiranju, kako bi njegovi pravni savjetnici dobijali 71 umjesto 25 evra po času.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE