• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta sjednica NS RS

Nakon žučne rasprave i međusobnih optužbi SDS-a i SNSD-a predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić prekinuo sjednicu parlamenta.

 Prekinuta sjednica NS RS Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić prekinuo je večeras sjednicu parlamenta tokom rasprave o Zakonu o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS zbog žučne rasprave i međusobnih optužbi SDS-a i SNSD-a koje se nisu odnosile na ovu tačku.

Nakon replike koju je poslanik SDS-a Ognjen Tadić uputio poslaniku SNSD-a Siniši Dodiku u vezi sa ratnim periodom i tadašnjom vlasti, Radojičić je zatražio od šefa Kluba SDS-a Borislava Bojića da se izvini, jer to nije mogao zatražiti od Tadića koji je napustio sjednicu.

Radojičić je Bojiću dao samo priliku za izvinjenje, a ne i za diskusiju, nakon čega je uslijedila prepirka i Bojićeva prijetnja da će Radojičića, kako je rekao, "udariti torbom".

Predsjednik Narodne skupštine RS je potom isključio Bojića, prekinuo sjednicu i njen nastavak zakazao za sutra.

Na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o republičkoj upravi.

Poslanička većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije prihvatila prijedlog opozicionih stranaka da se u dnevni red sjednice parlamenta uvrsti rasprava o Prudskom sporazumu i banjalučkom dogovoru trojice političkih lidera o načelima funkcionisanja BiH.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanička grupa Srpske radikalne stranke RS (SRS RS) tražile su da parlament raspravlja o ovim pitanjima, ocjenjujući da premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nije imao pravo bez saglasnosti parlamenta da pristaje na takve dogovore.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić naglasio je da sve poslanike zanima šta znači odrednica iz banjalučkog dogovora o uspostavljaju četiri teritorijalne jedinice, navodeći da se po prvi put pojavio dokument koji govori o teritorijalnoj prekompoziciji BiH, a da se u njemu ne
pominje RS.

Poslanici vladajućeg SNSD-a tvrde da je premijer RS više puta ponovio da je za njega cjelovita RS jedna od teritorijalnih jedinica u BiH.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović u ponedjeljak su saopštili da su postigli konačni dogovor o osnovnim načelima funkcionisanja BiH koji podrazumijeva BiH kao suverenu državu u kojoj će srednji nivo vlasti biti sastavljen od četiri teritorijalne jedinice.

Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE