• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS riješila "sagu" o platama u zdravstvu?

Plate zaposlenim u institucijama zdravstva u Srpskoj i do 2. 355 KM.

 NSRS riješila "sagu" o platama u zdravstvu? Izvor: MONDO

Zakon o platama zposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, koji je u petak usvojila Narodna skupština, propisuje da će plata medicinske sestre u bolnici biti 930 KM, više medicinske sestre 1.125, ljekara 1.570, specijaliste 2.160, a subspecijaliste 2.355 KM.

U domovima zdravlja plate će biti neznatno manje.

Skupština je utvrdila da je odredba člana 39. ovog zakona od opšteg interesa za RS, što podrazumijeva da bi zakon što prije trebalo da stupi na snagu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić rekao je da je Ministarstvo zdravlja bilo prisiljeno da ovu oblast efikasnije reguliše zakonom da bi bila smanjena mogućnost da pojedinci imaju neograničene plate i eventulnih mahinacija u ovoj oblasti.

"Nastojimo da zakonom uredimo ovu oblast na transparentniji način, gdje se tačno zna platni razred i način obračuna", istako je Škrbić.

On je dodao da je Ministarstvo već otpočelo razgovore sa direktorima zdravstvenih ustanova, koji će po jedinstvenoj metodologiji morati da naprave platne razrede unutar određene platne grupe tako da medicinska sestra u Sokocu i Trebinju ima istu platu kao i medicinska sestra u Doboju i Bijeljini.

"Plate zdravstvenih radnika u poređenju sa drugim budžetskim potrošačima i profesijama su prilično velike, ali, jednostavno, ovo je maksimum koji dajemo u ovom trenutku", rekao je Škrbić.

Škrbić je ocijenio da je prošla godina protekla u nesporazumima i nerazumijevanju sindikata, jer je Kolektivni ugovor koji je definisao posebno platu, posebno topli obrok i ostale nadoknade "faktički bio predmet nerazumijevanja i pogrešne intrepretacije".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE