• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković: Sud podlegao pritiscima

"Prolongiranjem odluke za ocjenom ustavnosti sporne odredbe, Sud podlegao pritiscima nekih bošnjačkih medija", tvrdi Živković.

 Živković: Sud podlegao pritiscima Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH, odgađanjem donošenja odluke po njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 13. stav 2. Zakona o Sudu BiH, podlegao pristiscima nekih bošnjačkih medija i međunarodne zajednice, što, kako je rekao, pokazuje i traženje mišljenja od OHR-a i OEBS-a.

"Ne znam samo zašto im je to potrebno. Ako su već htjeli da vode raspravu o tome, onda je trebalo da meni izađu u susret i da, kao što sam predlagao u svom zahtjevu, održimo javnu raspravu, a ne da traže dodatna mišljenja od međunarodnih organizacija i zašto samo od OHR-a i OEBS-a", naglasio je Živković.

Živković je zaključio da to nije odgađanje, već izbjegavanje jedine moguće odluke, a to je pozitivno riješenje u njegovu korist, jer su, kako je rekao, svi argumenti na njegovoj strani.

Ustavni sud BiH odgodio je u subotu odlučivanje po zahtjevu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića za ocjenu ustavnosti člana 13. stav 2. Zakona o Sudu BiH za sljedeću plenarnu sjednicu do kada će biti pribavljeno mišljenje OHR-a i OEBS-a u svojstvu amicus curie.

Članom 13. stav 2. Zakona o sudu BiH regulisana je mogućnost Suda BiH da, pod određenim okolnostima, sudi za krivična djela koja su propisina u krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta.

Živković je u zahtjevu naveo da se osporenom odredbom uvodi konkurencija nadležnosti koja je protivna principima podjele nadležnosti sudova, a naročito da se uvodi supremacija Suda BiH koji ustavno-pravnim sistemom BiH nije ni predviđen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE