• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodna politika u BiH bez promjene

"OHR u BiH samo provodi politiku PIC-a", tvrdi Dimitris Kurkulas.

 Međunarodna politika u BiH bez promjene Izvor: MONDO

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas ocijenio je da nije važno ko će zamjeniti odlazećeg visokog predstavika u BiH Miroslava Lajčaka jer neće biti značajne promjene u pravcu politike međunarodne zajednice ko god da dođe na tu poziciju.

Kurkulas je istakao da to ne znači da ličnost nije važna, jer svako ima svoj stil rada i sposobnosti, ali je dodao da visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU svoja ovlaštenja "crpi" iz Savjeta za implementaciju mira (PIK) i da će provoditi politiku koju utvrdi PIK.

"Koga god da međunarodna zajednica imenuje za novog viosokog predstavnika u BiH, on svoj uticaj neće 'crpiti' iz države iz koje dolazi, već iz zajedničkog djelovanja i uticaja svih država članica Savjeta za implementaciju mira", naglasio je Kurkulas i dodao da je važno naći ličnost koja odgovara profilu i koja ima podršku cijelokupne međunarodne zajednice, a ona može biti i iz male države.

Kurkulas je naveo da će odluku o novom visokom predstavniku donijeti PIK, a da će odluka o specijalnom predstavniku EU biti donesena u Briselu, a ne na nivou lokalnih ambasadora u BiH.

On je istakao da bi građani BiH mnogo više trebalo da očekuju i zahtjevaju od domaćih političara, nego od samog predstavnika međunarodne zajednice, naglasivši da BiH još nema direktora Direkcije za evropske integracije, što je obaveza domaćih vlasti koja nije ispunjena.

"Mi smo vrlo nesrećni što se to nije riješilo uprkos velikim naporima. Nadam se da će Savjet ministara BiH taj problem uskoro riješiti", rekao je Kurkulas.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE